Головні Новини
Подобається

Як без зайвих зусиль отримати біометричний закордонний паспорт і скільки за це доведеться заплатити

01/12/2017
Як без зайвих зусиль отримати біометричний закордонний паспорт і скільки за це доведеться заплатити

Безвізовий режим із країнами ЄС таки наш. Але обов'язковою умовою для безвізових мандрів є наявність у громадянина біометричного паспорту. 

Біометричні паспорти в Україні можуть бути двох видів (так само, як досі — не біометричні): для виїзду за кордон та внутрішні. Тут говоримо про ті, які потрібні саме для безвізових мандрівок, закордонні біометричні.

Популярне: Відтепер банки не можуть вимагати гроші за застарілі кредити: дізнайтеся більше

Відмінність такого документу від старої його версії — він має вбудований в обкладинку електронний чіп та відповідну позначку на обкладинці. На електронному носії продубльована інформація про власника паспорта, а також його оцифрований вираз обличчя, підпис та відбитки вказівних пальців рук. Все це для того, щоб спростити процес ідентифікації громадянина на кордоні.

Список документів для осіб, що досягли 16-річного віку:

– заява-анкета (подається особисто або законним представником);
– паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);
– свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла 14-річного віку);
– відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);
– документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у разі його наявності (для громадян, що досягли 18-річчя).

Сфотографуватись на фото можна прямо на місці. Якщо оформлюєте документ дитині до 12 років або людині, що за станом здоров'я не може пересуватись (і про це є відповідна довідка) — то фото можна принести готові: дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну — розміром 10 х 15 сантиметрів.

Якщо оформлюється паспорт для виїзду за кордон дитині до 16 років, що проживає з одним із батьків, додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копія одного з таких документів: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі України – іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію; оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька.

Куди звернутись для отримання біометричного паспорта

Для оформлення паспорта українця для виїзду за кордон, в тому числі — і біометричного, громадяни України мають звернутися до будь-якого підрозділу міграційної служби. У ДМС наголошують — саме у будь-який підрозділ, незалежно від місця проживання громадянина. Відповідні підрозділи, у яких є технічна можливість для оформлення біометричних документів, є у кожному облцентрі (хоча це і не всі). Зокрема, у Києві таких підрозділів усього 11; у Харківській області їх — 15, у Львівській — 27. Детально про адреси відповідних підрозділів ДМС можна дізнатися на офіційному сайті відомства.

Є така ймовірність, що у відповідь на чималий попит деякі "підприємливі" особи можуть організувати такий собі бізнес з надання послуг з оформлення закордонних паспортів. Приміром, за якусь певну суму зголосяться за вас нести документи, стояти в черзі тощо. Але зауважте — заяву на отримання біометричного закордонпаспорта людина має подати особисто . Або це може зробити законний представник громадянина, у випадках, передбачених законодавством. Але ніяк не стороння людина, яка ще й гроші за це проситиме.

Скільки коштує біометричний паспорт

У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 гривень 32копійки ( з них вартість адміністративної послуги – 253 гривні та вартість бланку паспорта – 304 гривні 32 копійки).

У випадку термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення це коштуватиме 810 гривень 32 копійки.

Ще терміновіше оформлення — протягом 3 робочих днів у випадках, визначених законодавством, також обійдеться у 810 гривень 32 копійки.

У ДМС також зауважують — якщо оформлюватимете закордонний паспорт через консульську службу — сплатите додатково ще консульський збір.

У жовтні у ДМС повідомили про запровадження онлайн-оплати адміністративних послуг на сайті міграційної служби і пообіцяли, що з листопада сервіс буде доступний для всіх підрозділів, які підключено до електронної черги. Відсутність платіжної картки не буде перешкодою для отримання послуг чи для запису до електронної черги – більшість місць у черзі і надалі будуть доступними через термінали у підрозділах міграційної служби, із можливістю оплати готівкою або у будь-якій банківській установі.

Термін видачі

Заяви про оформлення паспорта розглядаються протягом не більш як 20 робочих днів з дня подання документів. Виключення: при терміновому оформленні (за заявою особи) зі сплатою подвійного розміру держмита та вартості послуги — до 7 робочих днів.

Якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном,— протягом 3 робочих днів.

Термін дії біометричного паспорта

Так, він видається не довічно, майте на увазі. Для громадян, віком до 16 років, такий паспорт буде діючим 4 роки, для громадян віком понад 16 років — 10 років з дати видачі. Далі — потрібно буде оформлювати його знову.

Власники біометричних паспортів про процедуру

Анна Косинська, Київ: "Отримувала біометричний паспорт минулого року взимку. Витратила близько 500 гривень. Із незручностей – два рази ходила до банку оплачувати квитанції, бо відразу не пояснили, які саме треба і як їх правильно заповнювати. Процедура оформлення самого паспорта – швидка: прийшов, тебе сфотографували, поставив відбитки (правда, вони чомусь декілька разів не хотіли ставитися), віддав оплачені квитанції та чекаєш десь місяць. У моєму випадку – черг практично не було – 1-2 людини переді мною".

Олександр Дуброва, м. Ромни, Сумська область: "Я оформлював біометричний паспорт у середині 2015 року, ще коли тільки його вводили. Потрібно було спершу прийти до підрозділу міграційної служби і попередньо записатися, тільки стати в чергу. Тоді вона була велика. Я чекав, мабуть, більше 2 місяців. Тоді не було достатньо бланків. Зараз уже, наскільки я знаю, такої проблеми немає. Далі потрібно було прийти, зробити фото на місці, внести необхідні дані, зняти відбитки пальців. І тоді ж видали квитанції на сплату. Мені все обійшлось у гривень 500. Можна було ще звернутися у будь-якому великому місті до держпідприємства "Документ", де все можна зробити буквально за кілька днів, але гривень на 500 дорожче".

Анна Васюта, Львів: "Здавала документи в ЦНАП. Один день просиділа в черзі, не встигла здати. Зате прийшла пораніше на наступний і здала доволі швидко. За 20 днів передзвонили, що можна прийти забрати. А для здачі відбитків пальців мила руки, бо з першого разу не хотіли відбиватися до потрібного мінімуму. Але потім все вийшло. Загалом процедура подачі документів мені зайняла 20-25 хвилин. Але в той день, коли не встигла здати документи, переді мною була жінка, яка годину сиділа через ті відбитки, кільканадцять разів руки ходила мити".


                         



Коментарі