Економіка України
Подобається

Зросте вдівічі! Прожитковий мінімум з Нового року збільшиться, що це змінить для простих українців

29/11/2017
Зросте вдівічі! Прожитковий мінімум з Нового року збільшиться, що це змінить для простих українців

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про зміну принципів формування прожиткового мінімуму. Вчора текст документа був оприлюднений на сайті парламенту. Якщо проект постанови буде проголосований, розмір прожиткового мінімуму повинен буде вирости в наступному році не на 10%, як передбачено проектом закону про держбюджет на 2018 рік, а вдвічі.

 

Авторами проекту постанови «Про забезпечення формування прожиткового мінімуму відповідно до вимог законодавства та з урахуванням фактичних споживчих цін» виступив Комітет ВР з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення, причому в повному складі, пише Маркет. Корупція.

«Прожитковий мінімум» – не абстрактна величина. Це цілком конкретна цифра, на підставі якої розраховується розмір мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, стипендій, державної допомоги сім’ям з дітьми, безробітним, малозабезпеченим, тощо. Відповідно, перегляд такого базового показника повинен спричинити перегляд і всіх інших соціальних стандартів.

Закон України «Про прожитковий мінімум» доручає Кабінету міністрів скласти список продуктів харчування першої необхідності, непродовольчих товарів і послуг, необхідних людині для життя. А також порахувати, скільки і чого середньостатистична людина повинна споживати в місяць, щоб вистачило для «збереження здоров’я і підтримки життєдіяльності організму». Сам список необхідно оновлювати не рідше, ніж один раз на 5 років. Ціни підлягають коригуванню частіше, оскільки вони повинні бути актуальними.

Популярне: Як правильно їздити на “євробляхах” в Україні і не отримати за це багатотисячний штраф

Кабмінівський список продуктів, товарів і послуг дійсно скромний. Так, одній дитині до 6 років, за розрахунками уряду, досить в день з'їдати 30 г. крупи, дорослому – 20 г. М’яса дорослому передбачено 115 г. у день, пенсіонеру – 80 г. Фруктів дошкільняті потрібно 150 г. на день, дорослому – близько 165 г., а пенсіонеру 65 г. Норма чаю, згідно з прожитковим мінімумом, – підпакетика в день, кави для дорослих – 1-2 горня на тиждень. Правда, норми хліба і картоплі досить високі. Так, у добу на дорослого припадає майже 107 г. чорного хліба і 170 г. – білого. А картоплі можна з’їсти аж 250 г.

Норми одягу ще «веселіші»: для чоловіків одні джинси на три роки, для жінок – на чотири. Светр і для жінок, і для чоловіків – теж один на три роки. А от дітям дозволено мати 2 светри в рік. Туфлі чоловікові можна міняти раз у 2,5 роки, жінці – раз на 2 роки.

Перераховувати, що собою являє «межа виживання», можна ще довго. Але, виявляється, основна проблема прожиткового мінімуму – не в нормах продуктів і послуг, а в цінах на них.

Як говориться в пояснювальній записці до проекту постанови, поданого комітетом соцзахисту, прожитковий мінімум, закладений в проекті бюджету на 2018 рік, «вже зараз нижчий за фактичний прожитковий мінімум в 1,8-2,2 рази. З огляду на закономірну для даного періоду року тенденцію зростання інфляції, до кінця 2017 року ця різниця значно збільшиться».

Причину такої невідповідності пояснила секретар комітету соцзахисту, народний депутат Наталія Веселова:

«При розробці законопроекту про бюджет-2018 Кабмін не керувався чинним механізмом розрахунку прожиткового мінімуму. Не були враховані актуальні споживчі ціни, актуальні розцінки на послуги, освіту, комунальні послуги. Розмір прожиткового мінімуму на 2017 рік формувався з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на рівні 108,1%. Але вже в травні 2017 року Кабмін погіршив прогноз інфляції в поточному році до 111,2%. А прожитковий мінімум не було перераховано. Відповідно, при розрахунку прожиткового мінімуму на 2018 рік був використаний занижений показник базового державного соціального стандарту, який не враховує навіть поточне зростання цін на споживчі товари і послуги», – говорить Веселова.

Крім того, вона звернула увагу на те, що на сьогоднішній день серед необхідного абсолютно не враховані послуги з медобслуговування і освіти, необхідність платити за житлово-комунальні послуги. Хоча в 2015 році Україна ратифікувала Конвенцію Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики (№117), яка зобов’язує кожну країну враховувати потреби людини на житло, освіту та медобслуговування при встановленні прожиткового мінімуму.

Яким повинен бути прожитковий мінімум сьогодні

За даними Міністерства соціальної політики, у вересні 2017 року, з урахуванням актуальних тоді споживчих цін, середній показник прожиткового мінімуму в Україні повинен був становити 2 980 грн 45 коп. А з урахуванням обов’язкових платежів (у тому числі за комунальні послуги) – 3 418 грн 98 коп.

Відповідно, прожиткові мінімуми для окремих соціальних груп станом на осінь 2017 року мають бути такими:

для дітей до 6 років – 2845 грн 09 коп.

для дітей від 6 до 18 років – 3467 грн 19 коп.

для працездатних осіб – 3083 грн 82 коп. (3830 грн 83 коп. – з урахуванням суми обов’язкових платежів)

для непрацездатних осіб – 2514 грн 89 коп.

Якщо врахувати, що з травня по листопад 2017 року прожитковий мінімум був встановлений на рівні 1624 грн, виходить, «узаконений» і фактичний прожитковий мінімум відрізняються більш ніж в 2 рази!

Нагадаємо, проектом держбюджету на 2018 рік передбачено, що прожитковий мінімум із січня 2018 року становитиме в середньому 1700 грн на місяць.

Проект постанови передбачає рекомендувати Кабінету міністрів при підготовці проекту закону про державний бюджет України внести зміни в список продуктів, товарів і послуг, а також формувати прожитковий мінімум на підставі оновленого списку і з урахуванням фактичних споживчих цін.

 

 


                         



Коментарі