Економіка України
Подобається

Ціни на продукти будуть підніматися і далі, в середньому на 5-10% від нинішньої вартості

16/11/2017
Ціни на продукти будуть підніматися і далі, в середньому на 5-10% від нинішньої вартості

Сьогодні в Україні триває нестримне зростання цін на продукти. Крім того, на думку ряду експертів, взимку ціни будуть підніматися і далі, в середньому, на 5-10% від нинішньої вартості.

Український економічний аналітик Андрій Новак пояснив, з чим це може бути пов'язано, а також розповів спосіб, як країна може почати виходити з кризи і врегулювати ціни на внутрішньому ринку. 

Популярне: 30 грн за долар і мінімалка в 4 тис: Рада прийняла бюджет. Чого чекати українцям?​

За його словами, перше – це продовження девальвації гривні. «Я нагадаю, що на початку осені курс був 25,5, а зараз 26,6. Девальвація гривні автоматично піднімає ціни на імпортні товари, українські послуги, а потім і на вітчизняні товари «, – констатував Новак.

Друга причина подорожчання, на думку експерта, це продовження підвищення тарифів на енергоносії.

«Зараз найбільш помітно, як ростуть ціни на паливо. А паливо – це ціна транспортування продуктів. Автоматично, якщо зростає в ціні доставка, то і самі продукти ростуть в ціні, так як вартість доставки включається в ціну », – уточнив він.

Новак додав, що третя причина подорожчання продуктів – це акцент українських аграріїв на експорт продукції. Через це на внутрішньому ринку країни залишається менше продукції, ніж потрібно. Економіст вважає, щоб зупинити високий темп зростання цін, уряду необхідно припинити штучно девальвувати гривню.

«Поки не зупинять штучну девальвацію гривні, до сих пір у нас будуть високі темпи зростання цін», – констатував Новак.


                         



Коментарі