Економіка України
Подобається

Різні сценарії прогнозують українській гривні

08/11/2017
Різні сценарії прогнозують українській гривні

Фінансисти допускають вже майже будь-які сценарії: як провал до 26,50 грн ./$, так і до 26-26,20 грн ./$

Курс долара не перестає падати: 8 листопада він втратив ще 8 копійок, і зупинився в рамках 26,62-26,64 грн ./$, повідомив  заступник начальника казначейства VTB Bank Ігор Гах. З понеділка американська валюта подешевшала вже на 34 копійки, інформує еizvestia.com.

Обсяг доларових торгів скоротився з вчорашніх $ 506,62 млн. до $ 357,52 млн. Проте, експортери не змогли знайти покупців на всю виручку, яка є обов'язковою до продажу (50% надходжень). Тому Нацбанк вийшов третій день поспіль скуповувати валютний надлишок, і знову без відкритого аукціону.

«Регулятор викупив у маркетмейкерів $ 18 млн через запит кращого курсу по 26,63 грн ./$», – повідомив  заступник директора департаменту казначейства і міжнародного бізнесу Банку Південний Олег Ропяк.

Як і раніше, ключовим валютним продавцем залишається металургійна галузь, а на другому місці йде сільське господарство та переробка. Сплеск їх продажів пояснюють сезонним фактором: активізацією продажів на зовнішніх ринках.

У той же час фінансисти допускають їх плавне скорочення, тому вже передчувають поступове завмирання міжбанку.

«Завтра з великою часткою ймовірності гривня продовжить зміцнення, але воно швидше буде незначним», – зазначив Ігор Гах.

«На нашу думку, 9 листопада торги будуть проходити в діапазоні 26,60-26,70 грн ./$. На зміцнення курсу гривні вплинуть закінчення періоду бюджетних платежів, продаж банками валюти для підкріплення гривневої ліквідності, помірний розрив готівкового ринку з міжбанком, недостача гривневого ресурсу для розкачки спекулятивної складової в бік підвищення », – доповнив колегу директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Популярне: Відсутність газового лічильника: чим це загрожує киянам

Але, хоча фінансисти і говорять про здешевшання долара, однак прораховують всі варіанти.

«Чекаємо в найближчі дні тесту рівня 26,50 грн ./$. Якщо вдасться пройти цей рівень, то з'явиться нова мета знизити до  26-26,20 грн ./$, а якщо відскочить від значення 26,50 грн ./$, то підемо тестувати 26,80 грн ./$ », – спрогнозував Олег Ропяк .


                         



Коментарі