Вчені навчились обманювати бактерії

06/11/2017
Вчені навчились обманювати бактерії

Це допоможе перемогти низку хвороб

У бактерій немає нервової системи, а рухи майже хаотичні. Відомо, що бактерії вміють рухатися до корисним для них об'єктів – наприклад їжі – з допомогою хемотаксису (реакції на хімічний подразник). В цьому році четверо швейцарських мікробіологів встановили, що крім хемотаксису у бактерій є щось на зразок здатності відчувати дотики. 

Дослідникам вдалося не тільки розгадати бактеріальний механізм дотику, але і обдурити його.

Почуття поверхні дуже важливо для бактерій: почасти завдяки йому вони дізнаються підходящі для життя місця (наприклад, стінки кишечника або слизові оболонки). Здатність відчувати дотики направляє рух бактерій і допомагає колонізувати великі ділянки підходящої поверхні. Успіх інфекції теж часто залежить від бактеріального "почуття ліктя": завдяки йому бактерії утворюють плівки – спільноти з мільйонів клітин, більш стійкі до антибіотиків, ніж окремі групи бактерій.


Дослідники, на чолі з видатним професором біології Ів Бруном, дізналися, як бактерії виявляють і чіпляються за поверхні. У багатьох бактерій є джгутики – всіх органел, яким одноклітинні користуються як веслом. У рух джгутик призводить мембранний мотор. Швейцарські біологи з'ясували, що саме завдяки мотору нешкідливі для людини бактерії Caulobacter crescentus здатні відчувати дотик до поверхні і реагувати на нього. 

Популярне: В Україні є село, жителям якого не потрібно їхати на заробітки

Джгутик C. crescentus виступає в якості щупа; натикаючись на перешкоду, його рецептори запускають каскад реакцій,який завершується активним синтезом липких полісахаридів, з допомогою яких бактерія прикріплюється до поверхні. Щоб обдурити бактерії у відчутті поверхні, команда Бруна доклала велику молекулу малеіміду до джгутиків, щоб ефективно блокувати рух цих структур.


                         



Коментарі