Економіка України
Подобається

“Український ринок газу штучно зроблений неконкурентним”: заявив Терентьєв

23/10/2017
“Український ринок газу штучно зроблений неконкурентним”: заявив Терентьєв

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв заявив, що український ринок газу штучно зроблений неконкурентним

Про це він повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

"Ми не говоримо зараз про те, що є порушення конкурентного середовища. Ми говоримо про те, що ринок газу повинен бути конкурентним. Зараз він штучно, регуляторними актами, зроблений неконкурентним", – заявив Терентьєв.

За його словами, компанія "Нафтогаз" є єдиною компанією, з ресурсів якої, як постачальника зі спеціальними обов'язками, здійснюється постачання газу для населення і підприємств теплокомуненерго.

"Якщо було б багато таких компаній, то, гіпотетично, видобувні підприємства, могли б виходити безпосередньо з власним ресурсом і постачати його тепловій генерації. Ми говоримо, що є проблема в тому, що ринок, який задекларований як конкурентний, конкурентним насправді не є", – додав глава АМКУ.

Він підкреслив, що для домінуючого на цьому ринку суб'єкта штучно створені "певні преференції, які викликають питання".

Популярне: Все більше українських родин починають користуватись “сонячною” енергією

Нагадаємо, в 2016 році Україна скоротила імпорт природного газу на 32,7% порівняно з 2015 роком – до 11,78 млрд кубометрів. Частка приватних компаній в імпорті становила 27%, інші обсяги купує "Нафтогаз". У грудні 2016 року імпорт становив 1,6 млрд кубометрів газу, що в 3,7 раза більше, ніж у грудні 2015 року.


                         



Коментарі