Технології
Подобається

З’явиться перша в світі станція, яка перетворюватиме парникові гази на камінь

14/10/2017
З’явиться перша в світі станція, яка перетворюватиме парникові гази на камінь

За сім років проект повинен переробити 1% всіх викидів вуглекислоти в нашій атмосфері

Парникові гази є однією з головних причин глобального потепління. На боротьбу з цим явищем спрямовані не тільки зелені енергетичні проекти, але і цілий ряд міжнародних угод про обмеження викиду СО2. Як повідомляє портал The Engineer, Ісландія пішла ще далі. Невелика острівна держава тепер не тільки зменшує обсяги викидів вуглекислоти, але і очищає повітря від вже присутньої там.

Перша в світі станція негативної емісії СО2 здатна вловлювати парниковий газ з повітря і перетворювати його на камінь. Установка під назвою CarbFix2 стала результатом спільного проекту швейцарського стартапу Climeworks та ісландської енергетичної компанії Reykjavik Energy. CarbFix2 розташований в 25 км від столиці Ісландії поряд з однією з найбільших геотермальних електростанцій в світі. Хоча геотермальна енергія є чистим джерелом енергії, в процесі виділення тепла утворюється суміш двоокису вуглецю, сірководню та водню. Це не критичне кількість CO2: лише 3% обсягу питомих викидів будь-якої вугільної електростанції.

Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

За допомогою спеціальних фільтрів СО2 виловлюється з повітряної маси, змішується з водяною парою, потім транспортується під землю. На глибині 700 метрів вуглекислота змішується з базальтової породою і перетворюється в тверді мінерали. Стартап Climeworks починав свою роботу, будучи ще підрозділом Цюріхського інституту. Керівники проекту планують переробити соту частину всіх глобальних викидів CO2 протягом найближчих семи років.


                         



Коментарі