Економіка світу
Подобається

В Україні подешевшають ціни на необхідні продукти

12/10/2017
В Україні подешевшають ціни на необхідні продукти

Від 1 січня 2018 року в рамках угоди знизять ставки ввізних мит до України на деякі продукти та товари, вироблені в країнах Євросоюзу.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

"Найбільш відчутне буде зниження мит на чай, мелену каву, лосося та тверді сири. На чай та каву мито одразу знижується від 10 до 2,5%, лосося – від 10 до 5%, а на сири Брі та Гауда – від 10 до 5%. Тому середня пачка чаю вагою 100 грам повинна в сьогоднішніх цінах знизитись наступного року на 2,7 грн, меленої кави – на 5,4грн, а кілограм Брі – на 17 грн. Найбільший зиск із зниження мит отримають люди середнього достатку через те, що вони купують більший асортимент продукції. Менш забезпечені відчують зниження митного навантаження переважно на чай та каву", – зазначив гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Проте "очікувати здешевлення в 2018 році цих продуктів не варто через девальвацію гривні. Уряд заклав можливість зниження гривні на 11%. Таким чином зниження мит буде перекрито зниженням курсу гривні. Але ці товари будуть дорожчати наступного року менше, ніж інші".

Після закінчення перехідного періоду Україна матиме нульові ставки мита практично на всі товари, які виробники постачатимуть до Європи. Водночас компанії з ЄС також будуть практично на рівних конкурувати з вітчизняними виробниками.

"Це буде повноцінна конкуренція, яка буде сприятливо впливати на інтереси покупця. А українському бізнесу прийдеться вчитись конкурувати не лише на зовнішніх, але й внутрішньому ринку. Зниження мит із ЄС також знижує корупційні складові на митниці. Тому що за невеликого мита знижуються суми винагородження, які можуть бути запропоновані бізнесом, який хоче ухилитись від сплати до бюджету. Значна частина мит з Європейським Союзом вже обнулена, а інші будуть поступово знижуватись до 0%", – зазначив Дорошенко.


                         



Коментарі