Економіка України
Подобається

Лише два варіанти: або Україна підвищить ціни на газ, або втратить фінансування

10/10/2017
Лише два варіанти: або Україна підвищить ціни на газ, або втратить фінансування

Україна опинилась перед складним вибором: підвищити ціни на газ майже на 20% або піти проти основного кредитора – Міжнародного валютного фонду. У будь-якому випадку Уряд опиниться у вкрай неприємному становищі.

Популярне: НБУ без голови: півроку не межа?

Зокрема, МВФ вимагає від України привести ціни на блакитне паливо у відповідність зі світовими. А це означає, що вони мають зрости майже на 20% – до 8 грн. 3 коп. за кубометр. Уряд не готовий іти на такий крок, аргументуючи це тим, що українці не платоспроможні, адже лише за рік борг за газ зріс більш ніж на 330 відсотків.

Крім того, у разі підвищення тарифів доведеться видавати більше субсидій і кількість населення, яка ї отримує може зрости до 90 відсотків (зараз 60%). Представники ж кредитора стоять на своєму й натякають, що якщо Україна хоче енергетичної незалежності, ціни мають зрости.

Що обере влада, населення чи реформи? Наразі питання залишається відкритим. Але Уряд має намір переконати МВФ, що немає потреби купувати газ за середньозваженими річними цінами, коли можна його придбати влітку за найнижчими. В такому випадку тариф зросте трохи більше ніж на 5%, а за контракту в такому випадку підіймати ціни необов’язково.
 


                         



Коментарі