Економіка України
Подобається

Україна в боргах: на кожному жителі країни “висить” більше 45 тисяч гривень

07/09/2017
Україна в боргах: на кожному жителі країни “висить” більше 45 тисяч гривень

Сукупний державний і гарантований державою борг України в липні зріс на 1,4%, або на 1,05 млрд доларів, повідомив Мінфін. Загальна сума держборгу становила 76,06 млрд дол. У національній валюті державний борг також збільшився – на 0,69%, або на 13,45 млрд грн – до 1 трлн 971,15 млрд грн. Виходить, що кожен українець винен 46 596 гривень.

Популярне: Це провал: курс Bitcoin змусив панікувати

Експерти вважають, що номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися: до кінця цього року і 2018 року переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках.

"Водночас, з огляду на ймовірну затримку з отриманням кредитів від деяких міжнародних організацій, темпи зростання держборгу можуть бути нижче поточних очікувань. В результаті ми не виключаємо ймовірність того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже цього року і досягне 75% 2018 року", – розповіла "Сегодня" головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Як борг сформувався?

орги держави бувають різні. Є прямий державний борг та гарантований державою, тобто отриманий різними суб'єктами економіки під держгарантії. Обидва цих борги можуть зовнішніми і внутрішніми. Так, зовнішній державний борг є заборгованість держави за залученими з-за кордону коштами у вигляді позик і кредитів банків та міжнародних фінансових організацій, а також коштами, отриманими шляхом розміщення на міжнародних ринках цінних паперів.

Якщо подивитися на динаміку держборгу, то можна помітити, що зміни в гривневому і доларовому вираженні бувають протилежними. Пояснюється це головним чином процесами девальвації гривні.

Зростання 2016 року обсягу державного і гарантованого державою боргу пов'язане з девальвацією національної валюти, забезпеченням фінансування дефіциту держбюджету, капіталізацією держбанків, в тому числі в зв'язку з переходом в державну власність ПриватБанку і наданням кредиту Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Кредити під держгарантії прагнуть отримати багато компаній і організації, тому що ставки за ними завжди нижчі за середньоринкові – кредитор розуміє, що його ризик мінімальний. Корупція при видачі таких гарантій гіпотетично можлива тільки на вищому рівні, але становище з виплатою кредитів погане: заборгованість підприємств за держкредитами і виданими під держгарантії наразі становить 58% від сум кредитів, а борг в 244 млн грн числиться за юрособами, які вже фактично ліквідовані. Тому частину цієї суми держава буде змушена списати, а решту – виплатити кредиторам.

Останніми роками держава дуже скупо роздає свої гарантії. Так, 2016 року вони надані на суму 16,5 млрд грн. Основна частина – 13,5 млрд грн – потрібні були для отримання позики "Нафтогазом України" від МБРР. Гроші витратили на закупівлю газу. Решта коштів стали гарантіями кредитів, які отримали в вітчизняних держбанках деякі оборонні підприємства.


                         



Коментарі