Економіка України
Подобається

Ціни на ліки в Україні: озвучено невтішний прогноз

14/08/2017
Ціни на ліки в Україні: озвучено невтішний прогноз

Через низку причин зниження цін на ліки в Україні чекати не варто

За словами виконавчого директора ЕДК Олега Пендзина, держава вже не регулює ціни на ринку медикаментів, тому ціни на них можуть в різних регіонах відрізнятися в залежності від попиту і пропозиції.

«Якщо говорити в цілому по ціновій ситуації, то через високу залежність від імпорту як фасованих медикаментів, так і складових фармвиробництва, величезний вплив на ціни має курс гривні до долара і євро. Тому при будь-якому падінні курсу ціни відразу коригуються», – заявив він.

Експерт упевнений, що, не дивлячись на значне зміцнення курсу гривні по відношенню до долара, немає сенсу сподіватися на зниження цін на ринку ліків, так як валютні ризики її осіннього подорожчання, про які вже кажуть фінансисти, все одно закладаються в ціну.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» збільшила кількість медикаментів, які можна отримати безкоштовно. Це поширюється на ліки для страждаючих від діабету II типу, серцево-судинних захворювань і бронхіальної астми.

При цьому не всі аптеки поспішають працювати за програмою – побоюються, що держава залишить їх без грошей або затягне виплати. Насправді так і є – кошти закінчуються, а пільгові ліки користуються великим попитом.


                         



Коментарі