Економіка України
Подобається

НАБУ ПІДОЗРЮЄ БАНК “ХРЕЩАТИК” І КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА КИЄВА В ЗЛОВЖИВАННЯХ

06/08/2017
НАБУ ПІДОЗРЮЄ БАНК “ХРЕЩАТИК” І КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА КИЄВА В ЗЛОВЖИВАННЯХ


Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду м. Києва від 14 липня, Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №52017000000000202 за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу («Зловживання владою або службовим становищем»).

НАБУ підозрює в зловживаннях посадових осіб збанкрутілого банку «Хрещатик» та посадових осіб низки комунальних підприємств Києва.


Як констатується в судових матеріалах, детективи НАБУ встановили, що комунальні підприємства зі сфери управління КМДА – КП з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ», КП «Київський метрополітен», КП «Київжитлоспецексплуатація», КП «Шляхово-експлуатаційне Управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського р-ну м. Києва», КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району м. Києва; КП «Спецжитлофонд»; «Київжитлоспецексплуатація», «Київське міське бюро технічної інвентаризації», КП «Вечірній Київ», «Київський крематорій», Служба організації збору та обліку виручки (підрозділ КП «Київпастранс»), КП «Київський інститут земельних відносин», КП «Телекомпанія «Київ», «Інститут Генерального плану м. Києва», «Київбудреконструкція», "Київводоканал", "Київреклама", "Фармація", «Київблагоустрій», "Київське інвестиційне агентство» – у період 01.04.2016 – 04.04.2016 з поточних рахунків, відкритих у банку «Хрещатик», будучи зобов`язаними відповідно до статутів спрямовувати свою фінансово-господарську діяльність на виконання річного фінансового плану з метою одержання запланованих сум доходів та чистого прибутку, не припускаючись при цьому витрат невиробничого характеру, не передбачених річним фінансовим планом, перерахували грошові кошти з призначенням платежів «поворотна фінансова допомога», «повернення коштів» на поточний рахунок ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест».


За даними слідства, після цього 04.04.2016 ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» перерахувало кошти, отримані від вищевказаних комунальних підприємств, двом суб`єктам господарювання – ПрАТ «Агрофірма «Троянда», КУА «Авалон» як оплату за придбання об`єктів нерухомого майна (квартир)
05.04.2016 НБУ відніс банк «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних», а 02.06.2016 ухвалив рішення про ліквідацію цієї фінустанови.


Як констатується в ухвалі суду, детективи НАБУ встановили, що комунальні підприємства фактично здійснювали платежі не 01.04.2016, а узгоджено ввечері та вночі 03.04.2016, тобто за декілька годин до прийняття відповідних рішень НБУ. 


«При цьому за вказівкою службових осіб ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик» операції в автоматизованому програмному комплексі «ОДБ-операційний день банку» не було закрито 01.04.2016, та фактично ОДБ продовжував роботу у вихідні дні 02.04.2016-03.04.2016 (субота та неділя – відповідно)», – йдеться в ухвалі Солом`янського райсуду від 14.07.2017.


Суд задовольнив клопотання детективів НАБУ та наклав арешт на низку квартир, які згадувалися вище.
У судовій ухвалі констатується, що згідно з відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, право власності на об`єкти нерухомості, кошти за які перераховані комунальним підприємством на рахунки ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», станом на час формування довідок – за ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» не зареєстроване. Натомість на ці об`єкти нерухомості, власниками яких залишаються ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», на підставі договорів купівлі-продажу квартир (з розстрочкою платежу) накладено та зареєстровано обтяження.


«Таким чином існує сукупність підстав вважати, що квартири, за які ККУП «Фінансова компанія «Житло – Інвест» перерахувало кошти ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон» були засобами вчинення кримінального правопорушення, оскільки завдяки використанню їх в якості предмету договорів купівлі-продажу, виникла можливість перевести грошові кошти комунального підприємства на рахунки третіх осіб. З огляду на це вказані квартири відповідають критеріям речових доказів, викладеним у ст.98 КПК України, а також щодо них можливе застосування процедури спеціальної конфіскації у відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 96-2 КК України. 09.06.2017 року вказані об`єкти нерухомості відповідною постановою визнані речовими доказами у провадженні.

Популярне: Погодні аномалії тривають: до чого готуватися українцям

Водночас в ході досудового розслідування встановлено, що ряд об`єктів нерухомого майна, за які ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» перераховано кошти ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», вже відчужено третім особам, та/або накладено обтяження в інтересах третіх осіб.
Крім цього третіми особами вчиняються дії по ініціюванню судових процесів з приводу майнових претензій до ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон» та накладення арешту на майно.

Такі дії ставлять під загрозу збереження речових доказів та можливість подальшої реалізації процедури спеціальної конфіскації за результатами розслідування у даному кримінальному провадженні.
Крім того, відповідно до інформації ПАТ "Акціонера компанія "Київводоканал" та ПАТ «Київенерго», за деякими квартирами оформлено особові рахунки споживачів комунальних послуг, що може свідчити про незаконне використання об`єктів нерухомості третіми особами», – зазначається в ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва від 14.07.2017.
Контекст
Як писав Finbalance, відповідно до ухвали Шевченківського райсуду м. Києва від 27.03.2017, слідче управління фінансових розслідувань ДФС здійснює досудове розслідування щодо банкрутства банку «Хрещатик» в рамках кримінального провадження №32017100000000009 за статтею 218-1 Кримінального кодексу («Доведення банку до неплатоспроможності»). У рамках цієї справи розслідуються в т.ч. згадані епізоди, які вивчають детективи НАБУ.


В ухвалі Шевченківського райсуду м. Києва від 27.03.2017 уточнювалося, що за інформацією слідства, 04.04.2016 (тобто за один день до визнання банку «Хрещатик» неплатоспроможним) відбулося погашення кредитної заборгованості ТОВ «Будконструкція» перед банком «Хрещатик» на 180,7 млн грн, ТОВ «Мередіан Інвест» – на 128,3 млн грн, ТОВ «Афан-Інвест» – на 299,8 млн грн і ТОВ «Конверсія» (перевірка причетності до злочинної діяльності посадових осіб на цей час триває) – на 222,6 млн грн.


При цьому, як зазначалося, майно ТОВ «Центр-Інвестресурс» (цілісний майновий комплекс площею 10,9 тис кв м і три земельні ділянки за адресою м. Київ, вул. І Мазепи, 1), яке було в заставі за кредитами ТОВ «Будконструкція», ТОВ «Мередіан Інвест» і ТОВ «Афан-інвест» виведено з-під обтяження за рахунок фінансової допомоги комунальних підприємств м. Києва, в т.ч. за рахунок отриманих від Комунального комерційного унітарного підприємства "Фінансова компанія "Житло-Інвест" коштів у сумі близько 377 млн грн.


«ККУП "Фінансова компанія "Житло-Інвест" 01-04.04.16 всі кошти, отримані від комунальних підприємств КМДА, перерахувало за придбання немайнових прав на квартири у ТОВ КУА "Авалон" (керуюча компанії "Троянда") та ПрАТ "Агрофірма "Троянда".


ТОВ КУА "Авалон" та ПрАТ "Агрофірма "Троянда" всі акумульовані кошти (близько 672 млн грн) 04.04.16 перерахували у вигляді фінансової допомоги на ТОВ «Будконструкція», ТОВ «Мередіан Інвест», ТОВ «Афан-Інвест», ТОВ «Конверсія», які в цей же день здійснили погашення кредитної заборгованості перед ПАТ «КБ «Хрещатик».


Відповідно до відомостей Єдиного державною реєстру засновниками ТОВ «Центр-Інвестресурс» є ТОВ «Компанія з управління активами «ЮДП ЕССЕТ Менеджмент», ТОВ «Компанія з управління активами «Авалон», ТОВ «Компанія з управління активами «Акерс Інвест». Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Центр Інвестресурс» зазначені ОСОБА_4 та ОСОБА_5. Одночасно ОСОБА_4 є власником істотної участі в банку ПАТ «КБ «Хрещатик» у розмірі 37,4427%», – йшлося в судових матеріалах.


За даними НБУ, власником 37,4427% акцій банку «Хрещатик» був Андрій Іванов – партнер Василя Хмельницького, який публічно запевняв, що в 2015 році продав свою частку в банку «Хрещатик» для А. Іванова.


«Іванов – порядна людина і банк не готувався до банкрутства. Він до останнього боровся, щоб його врятувати», – переконував В. Хмельницький.


Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 29.06.2017, поліція здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42016000000000686 за фактами привласнення державних коштів, фіктивного підприємництва та легалізації (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом в особливо великому розмірі.


«Досудовим слідством встановлено, що групою невстановлених осіб, які за попередньою змовою з посадовими особами ПАТ «КБ «Хрещатик» використовуючи «фіктивні» підприємства здійснено незаконний вивід грошових коштів з указаної банківської установи з метою подальшої їх легалізації. Також дії невстановлених осіб привели до доведення вказаної банківської установи до неплатоспроможності і банкрутства», – йдеться в ухвалі суду.


Нагадаємо, Фонд гарантування заявляв, що з допомогою різноманітних схем з банку "Хрещатик" були виведені активи вартістю щонайменше 3 млрд грн. За оцінками Фонду, 84% кредитного портфелю юросіб банку (3,38 млрд грн) – це були інсайдерські позики, причому майже половина портфелю корпоративних клієнтів фактично незабезпечена: кредити на 1,068 млрд грн були видані під заставу «сміттєвих цінних паперів» і ще на 0,57 млрд грн – під заставу майнових прав за контрактами чи ж договорами поруки, або ж взагалі від початку були беззаставними. «З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої договори, попри те, що ведуть активну господарську діяльність», – констатували у Фонді.

«При цьому, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації (у період з 30 березня по 4 квітня 2016 року) керівництвом та акціонерами банку було застосовано схему, результатом якої стало згортання заборгованості низки пов’язаних юридичних осіб та вивільнення із-під застави високоліквідного забезпечення, вартістю майже 1 млрд грн», – йшлося заяві Фонду гарантування.


За даними ФГВФО, майже чверть активів банку «Хрещатик» (на суму 1,87 млрд грн) – боргові цінні папери пов’язаних за банком компаній. «Попри те, що між банком та емітентами облігацій були укладені договори зворотного викупу, станом на січень 2017 року ці зобов’язання не виконані.

При цьому, 85% облігацій (на майже 1,6 млрд грн) – незабезпечені. Випуск облігацій проводився під інвестиційні проекти. Утім існують обгрунтовані підстави припускати, що планів реалізовувати ці проекти не було, натомість мала місце схема виведення коштів банку», – зауважували у Фонді гарантування.


                         



Коментарі