Таємниця кривавих дощів і припливів нарешті розкрита

29/07/2017
Таємниця кривавих дощів і припливів нарешті розкрита

Вченим вдалося знайти розгадку "кривавих" дощів і червоних припливів, які стрімко поширюються по морях і океанах. Їх провокують токсичні червоні водорості.

Дослідження опублікували у журналі Estuarine, Coastal and Shelf Science. Вони можуть харчуватися азотом, розчиненим у воді, а також органічними речовинами. Водорості можуть виживати практично в будь-якому середовищі.

В останні роки жителі Іспанії, Карибської затоки зіткнулися з незвичайними феноменами – "кривавими дощами" і червоними припливами. Вони виникли через бурхливе розмноження і цвітіння бурих водоростей.

"Червоні припливи" дуже небезпечні для більшості видів мікробів, риб і птахів. Справа в тому, що водорості виділяють небезпечний нервово-паралітична отрута та інші небезпечні речовини. Так вони очищають своє середовище проживання від конкурентів.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців
 

На озброєнні у водоростей є цілий арсенал засобів і прийомів, який допомагає їм виживати навіть в самих несприятливих умовах. Наприклад, при аномально низької солоності води вони різко підвищують швидкість метаболізму. Це допомагає компенсувати порушення в роботі ДНК і білків.

Вчені пояснюють, що надзвичайна живучість і стала причиною епідемії "кривавих припливів". Хвиля докотилася вже і до узбережжя Балтійського моря. Дослідники розповіли, що накопичені знання допоможуть передбачати, за яких умов водорості будуть інтенсивно розмножуватися. Так можна відшукати механізм регулювання їх поширення.


                         



Коментарі