Економіка України
Подобається

ЩО БУДЕ З КУРСОМ ДОЛАРА ВОСЕНИ: 8 РИЗИКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

29/07/2017
ЩО БУДЕ З КУРСОМ ДОЛАРА ВОСЕНИ: 8 РИЗИКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

Фінансисти покращили прогнози щодо курсу гривні на цей рік. Вони більше не заїкаються про 29-30 грн ./$ до кінця грудня 2017 року – пом'якшили свої оцінки відразу на 2-3 грн.

Про це повідомляє UBR.

Наприклад, начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський чекає в другому півріччі подорожчання долара не більше ніж до 28 грн ./$. Керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман – лише до 27,2 грн ./$, а екс-директор казначейства Комерційного індустріального банку Андрій Пономарьов – зовсім до 26,7 грн ./$.

Чому
Експерти називають відразу дві головні причини поліпшення своїх курсових прогнозів. Перш за все, це хороший урожай української агропродукції і, відповідно, високі очікування щодо його експорту. А також поліпшення цінової кон'юнктури на світовому металургійному ринку для наших сталеварів, готових нарощувати поставки продукції за кордон.

Популярне: Білл Гейтс повернув собі перший рядок рейтингу Forbes за пару годин

Супутній фактор – висока доларизація економіки. Андрій Пономарьов зазначив, що раніше валюту часто скуповували ті, кому вона насправді не була потрібна. І саме вони зараз найактивніше її розпродають, підтримуючи курс гривні.

«Економіка надмірно доларизована, валюту купували в страху в прок. Курс долара був переоцінений і тепер його обсяги продавлюють курс у зворотний бік », – підкреслив Пономарьов.

Теж саме відбувається і на готівковому ринку. Людям потрібна гривня для життя, і вони активніше здають долари в обмінники. Ті, що скуповували в паніці в розпал девальвації нацвалюти.

«Якби ще й прямі іноземні інвестиції в країну пішли, ми б побачили різке зміцнення гривні», – додав Ерік Найман.

Сім поправок
Всі перераховані вище фактори продовжать діяти на валютний ринок і цієї осені. Тільки з деякими поправками і на тлі непростої ситуації на світових ринках. Експерти виділили 7 ризиків:

Зменшення припливу валютної виручки через зниження світових цін на аграрному і металургійному ринках. «До липня заводилася виручка, яка отримана металургами по весняним цінами. Тобто валютний ринок відігравав березневі-квітневі ціни, коли тонна залізорудної сировини була в районі $ 80-86. Липень-серпень – період відпусток, тому на нашому ринку затишшя. А в світі ціни вже впали до $ 55, і зменшена в обсязі виручка з літніх реалізацій піде восени. Підтримку металургам може надати Китай, від якого залежить ситуація з ж / з сировиною. Але це важко прогнозований фактор », – пояснив UBR.ua член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.


Скорочення заробітків українських експортерів може провокувати очікувана зміна у вересні ставки Федеральної резервної системи США. Воно буде грати на зниження цін на сировинних ринках.
Підготовка енергетиків до опалювального сезону і посівна у аграріїв виллються в зростання попиту на долар. На зовнішніх ринках будуть закуповуватися як енергоносії, так і добрива. «Вітчизняний виробник мінеральних добрив« впав в «кому», а експерти оцінюють потенційний обсяг імпорту міндобрив для агросектора десь в $ 1 млрд, що може стати випробуванням для гривні », – зазначив Станіслав Верхградський.


Існує ймовірність того, що валютний ринок ще не повністю відчув основні наслідки торгової блокади на сході країни і «націоналізації» українських підприємств в ДНР.


Ускладнюється ситуація з виділенням фінансової допомоги від Євросоюзу, про що минулого тижня повідомили в Мінекономіки. Європа, як і МВФ, вимагає реформ і боротьби з корупцією, інакше не виділить 600 млн. Євро. «Крайній термін з виконання висунутих умов – середина листопада поточного року. На наш погляд, у уряду ще є час для виконання поставлених умов », – сказав Верхградський.


Незважаючи на те, що МВФ спростив свої умови по кредитуванню України (відмовився від вимоги по запуску земельної реформи), наша країна все одно не отримає до кінця 2017 р раніше очікувані $ 3,5 млрд. «Всю суму ми не отримаємо, але один транш в $ 1 млрд або до $ 1,5 млрд буде виділено, так як тимчасово знято одне з двох найбільш болючих вимог », – пояснив Ерік Найман.


Затягується призначення нового керівника Нацбанку. Головне, щоб період безвладдя в НБУ не затягнувся довше жовтня. «Якщо цей період закінчиться не пізніше жовтня, то особливого впливу на міжбанківський ринок не зробить. Правління НБУ послідовно дотримується політики плаваючого курсу нацвалюти і таргетування інфляції », – заспокоїв Станіслав Верхградський.

Номер вісім: небезпечний «Нафтогаз»


Окремо експерти зупинилися на восьмому ризик, який може тиснути на валютний ринок – на можливе повернення на міжбанк НАК «Нафтогаз України». Держкорпорація відносно недавно втратила статус головного покупця долара в опалювальний сезон. Як тільки Європейський банк реконструкції і розвитку відкрив їй поновлювану кредитну лінію під закупівлі газу на $ 300 млн., Вона стала набагато рідше виходити на валютний ринок. Нещодавно ж стало відомо про небажання ЄБРР продовжувати цю лінію через затягування реформи НАКу).

Саме відсутність «Нафтогазу» -активно покупця на валютних торгах цієї зими і минулої осені дозволило Нацбанку стабілізувати курс гривні. І цілком очевидно, що, якщо НАК знову почне активну скупку долара, це виллється в його стрімке подорожчання. І не тільки тому, що на нього не вистачить валюти, а ще й через те, що на новий попит швидко відреагую експортери – почнуть притримувати продаж необов'язкової частини валютної виручки, щоб півгодини її розпродати.

«Нафтогаз» штовхне курс долара. Але це не буде зростання на 2-3 грн. Може бути до 1 грн. Якщо ж на тлі проблем з револьверної лінією ЄБРР, підключаться інші фактори, такі як відсутність грошей інших міжнародних організацій, і очікування експортерів погіршаться, то курс просяде більш значно – на 1,5 грн. Але більше ніж 27,5 грн ./$ все одно не чекаю. І це ближче до першої половини наступного року », – підсумував Андрій Пономарьов.


                         



Коментарі