Економіка України
Подобається

Перерахунок пенсій: для кого будуть вигідні нові правила

25/06/2017
Перерахунок пенсій: для кого будуть вигідні нові правила

Нові правила розрахунку пенсій, які будуть впроваджені в результаті пенсійної реформи, будуть вигідні далеко не всім

У жовтні 2017 все застарілі пенсії перерахують з урахуванням зарплати за останні три роки. В результаті для 5,6 мільйона пенсіонерів виплати зростуть від 50 до понад 1000 гривень. Правда Кабінет міністрів пропонує не просто осучаснити показник середньої за три роки зарплати, але і знизити коефіцієнт оцінки стажу.

Наприклад, українець, який став пенсіонером в 2007 році і в середньому заробляв в 1,5 рази більше, ніж в середньому по Україні, на сьогоднішній день за умови наявності 30 років стажу отримує 1312 гривень (мінімальна пенсія). За новими правилами нарахування пенсій він же буде отримувати 1693 гривні.

95_main

Формула розрахунку пенсії:

П = Зп * КЗ * Кс

П – розмір пенсії

Зп – заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсію)

Кз- коефіцієнт заробітної плати (співвідношення своєї зарплати до середньої по країні)

Кс – коефіцієнт страхового стажу (кожен пророблений рік множиться на 1,35%, а після проведення реформи – на 1%)


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

original-1322579892

Як пояснює старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, даний метод принесе вигоду тільки тим, хто вже давно на заслуженому відпочинку. Тим же, хто стає пенсіонерами в цьому році, і до цього вираховували розмір виплат виходячи з середніх зарплат за три останні роки. Але при цьому враховувався коефіцієнт оцінки стажу 1,35, а в новій формулі Кабмін має намір використовувати коефіцієнт 1.

Наприклад, до прийняття закону українець з 25 роками страхового стажу, який регулярно отримував зарплату в 2 рази вище середньої, міг би в 2017 році розраховувати на пенсію в 2540 гривень. Якщо закон приймуть, цей же українець може претендувати на пенсію всього в 1882 гривні. Фактично, всім майбутньому пенсіонерам хочуть на третину урізати виплати. Це дозволить Пенсійному фонду заощадити мільярди гривень.


                         



Коментарі