Головні Новини
Подобається

НАРЕШТІ! Турчинов повідомив про впровадження візового режиму з Росією. Чого чекати українцям?

24/06/2017
НАРЕШТІ! Турчинов повідомив про впровадження візового режиму з Росією. Чого чекати українцям?

Держприкордонслужба наступного тижня надасть розрахунки щодо обладнання для забезпечення в’їзду росіян за біометричними паспортами

Про це розповів секретар РНБО Олександр Турчинов, передає Корупція Маркет

“Необхідно ще технічне облаштування, щоб не створювати черги на кордоні, бо бракує технічних засобів, щоб на 100% забезпечити це завдання. Але прикордонники над цим працюють, і вони нададуть буквально на наступному тижні свої розрахунки”, – сказав він.

Турчинов зазначив, що прикордонники формально вже готові приступати до цієї процедури.

Читайте також: Ці нововведення збивають з ніг! Як не залишитись без заробленої пенсії. Нова детальна схема!

При цьому він підкреслив, що розглядає введення в’їзду за біометричними паспортами як тимчасовий захід, до введення візового режиму з Росією.

Турчинов також дав зрозуміти, що його не бентежить відсутність у багатьох громадян РФ біометричних паспортів.

Те, що у багатьох росіян немає біометричних паспортів – їхні питання. Нехай їх замовляють. Ми повинні надійно захищати кордон і чітко ідентифікувати тих, хто цей кордон перетинає, в першу чергу з країни-агресора, – сказав він.

Як повідомив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, проголосувати за введення візового режиму з Росією – недовго, і голоси будуть. А от забезпечити його технічне впровадження набагато складніше. Щорічно українсько-російський кордон перетинають щонайменше мільйон громадян РФ.

Більше мільйона російських громадян їздять в Україну, і щоб всім їм надати візу, потрібні технічні можливості. А в нас немає посольств і консульств. Коли ці перешкоди будуть усунені, то можна запроваджувати візовий режим з Росією,
– переконаний експерт.

На думку директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, візовий режим повинен бути частиною системної роботи з розірвання зв’язків з РФ і створення режиму захисту національних і економічних інтересів, інформаційного простору.

Повинна бути стратегічна програма. Але поки все робиться несистемно, і більшою мірою це хаотичне застосування заходів щодо Росії. Приміром, блокування російських інтернет-ресурсів варто було робити ще в 2014 році. Але і зараз рішення носить більше символічний характер, спрямоване на пасивних споживачів російського продукту. Активні користувачі соціальних мереж шукатимуть обхідні шляхи,
– вважає Кулик.

Те, що рішення більше політичне, переконаний і волонтер Віталій Дейнега, який погоджується з тим, що візовий режим з Росією необхідний.

Нам треба переорієнтувати людей, туристів-заробітчан з Росії максимально на Європу, тому що їздячи в Європу вони відповідно будуть привозити трошки інші цінності і не потраплятимуть під вплив російської пропаганди,
– зазначає Дейнега.

При цьому експерти переконані, що візи не стануть перепоною для проникнення російської агентури на територію України, а тим більше ніяк не вплинуть не зменшення кількості бойовиків, яких Росія перекидає на окуповані території Донбасу. Однак, як зауважує Віталій Дейнега, такий крок стане продовженням розірвання культурних зв’язків із Росією. Це, за його словами, не дасть моментального результату – лише протягом 3-5 років, так само, як і безвізовий режим з Європою. Але матиме суттєві наслідки з кожним роком своєї дії.

Як відповість Росія, і чи не стане це кроком до ізоляції?

Думки експертів щодо того, чи стане Росія відповідати дзеркально, тобто також вводити візи для українців, розділилися. Спостерігачі переконані, що відповідь буде, але не факт, що Москва запровадить візи. Це непрямо підтвердив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, який зазначив, що Росія наразі не вирішила, як буде реагувати в разі введення Україною віз для росіян. Але, само собою, Кремль від такої перспективи не в захваті. За словами Пєскова, візовий режим з РФ загрожує Україні "негативним ефектом".

Як вважає Сергій Таран, Кремль може навпаки активніше роздавати російські паспорти українцям чи якісь перепустки, щоб заохотити наших громадян мати прив'язку до РФ.

За словами Віталія Кулика, Москва не піде на введення віз для українців, а навпаки.

РФ спрощуватиме процедуру отримання українцями російського громадянства, надаватиме різні преференції. Цим Кремль показуватиме, що "захищає" інтереси російськомовного населення тоді, коли Україна вводить обмежувальні заборонні заходи,
– підкреслює Кулик.

Натомість Віталій Дейнега вважає, що Росія запровадить візи. З ним погоджується і голова правління "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко, зазначаючи, що в такому випадку громадяни України будуть змушені влаштуватися в черги при російських консульствах в Україні, "підстави для існування яких благородно продовжує створювати українська влада".

На думку директора аналітичного центру "Політика" Миколи Давидюка, це буде певна ізоляція України.

З людьми з Росії треба спілкуватися і показувати, що в нас краще, ми отримали "безвіз", ідуть реформи і прокуратура не сталінська, чиновники дійсно заповнюють е-декларації. Якщо ми це будемо показувати, то допомагатимемо РФ виходити з сірої зони. Тоді буде, що Росія – Північна Корея, а Україна – Південна. Але, якщо Україна себе ізолює, то Північною Кореєю будемо ми. Не можна, щоб влада йшла в автократію, бо дуже легко управляти державою, затягнувши всі паски, і даючи всім вказівки,
– наголосив Микола Давидюк.

Віталій Дейнега зазначає, що, крім введення візового режиму, є набагато важливіші питання, які мусить вирішити влада. Це зменшення російського капіталу в українській економіці, впливу його на наші мас-медіа, а також питання Української православної церкви Московського патріархату.


                         



Коментарі