Економіка України
Подобається

Обережно! На ринках України зростає кількість фальсифікованих сирів. Як не попасти на підробку!

23/06/2017
Обережно! На ринках України зростає кількість фальсифікованих сирів. Як не попасти на підробку!

Продовольчий ринок України продовжує насичуватися фальсифікованими товарами.

Про це повідомила голова правління незалежної громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Владислава Миронова, – передає «ГолосUA».

За її словами, організація «Громадський контроль захисту прав споживачів», провівши в травні поточного року дослідження якості сирів твердих і сирів плавлених, що реалізуються на споживчому ринку України, прийшла до невтішних висновків.

«Результати перевірки є невтішними: з 34 зразків, які були досліджені в ДП «Укрметртестстандарт», 17 виявилися фальсифікатом, тобто 50% нібито натуральних молочних продуктів містили в своєму складі жири немолочного походження (від 15% до 100% немолочного жиру)», ― зазначила Миронова.

Популярне: Як Україна виживає без російського газу?

«На жаль, через низку причин, на сьогодні з боку держави відсутній дієвий контроль за якістю і безпекою товарів. Ринок продовжує насичуватися фальсифікованими товарами, а підприємства, що залишаються безконтрольними і безкарними, в свою чергу продовжують виробляти і постачати на споживчий ринок нестандартну, неякісну, фальсифіковану продукцію та отримують надприбутки за рахунок обдурених споживачів», ― підсумувала глава організації.

Станом на червень 2017 року, в Україні не виробляють і не продають так зване молоко «з порошку». Молоко в пакетах і пляшках є натуральним продуктом. Про це повідомив глава Ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський, – передає Аgronews.

«Те, що називають молоком «з порошку», таким не є. Це зазвичай на 100% натуральний продукт. Однак в осінньо-зимовий сезон, коли є дефіцит молочної сировини, в натуральне молоко виробники додають відновлене молоко. Воно за складом майже таке ж, як натуральне, але містить денатурізірованний білок», – сказав він.

Вадим Чагаровський додав, що частіше відновлене молоко використовують при виробництві сирних продуктів, сирів.

«Але ці продукти, в тому числі і з відновленим молоком, містять ті ж жиророзчинні вітаміни, що і натуральне молоко – А, Д, Е, а також амінокислоти», – зазначив експерт.

За його словами, сучасна технологія виробництва молока та молочних продуктів дозволяє натуральне молоко розщепити до твердої маси і технічної води.

«Сучасний мембранний метод виробництва дозволяє розділити тверді частинки молока і рідкі, так можна отримати технічну воду», – додав експерт.

Президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко уточнила, що саме складні технології виробництва впливають на кінцеву ціну молочних продуктів в магазинах.

«Якщо ви купуєте молоко з рук, то воно не очищене, не охолоджене, його термін придатності максимум добу. Якщо ви купуєте молоко в магазинах, то воно пройшло етапи очищення, охолодження, за рахунок чого собівартість продукту зросла в 2-3 рази», – зазначила вона.


                         



Коментарі