Економіка України
Подобається

Російський газ стане для України найдешевшим – Коболєв

05/06/2017
Російський газ стане для України найдешевшим – Коболєв

У разі відновлення співпраці з "Газпромом", російський газ для України буде найдешевшим. Про це заявив глава НАК "Нафтогаз України". Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу".

ПопулярнЕ: Тарифи на комуналку: скільки платять в Європі (інфографіка)

Коболєв зазначив, що ціна газу буде нижчою за ту, яку зараз "Нафтогаз" платить європейським компаніям.

"Формула [формування ціни на газ] буде кардинально змінена. Вона вже зараз не тільки менша від тієї ціни, яку від нас вимагає" Газпром ". Але вона і менше, ніж та ціна, яку сьогодні Україна платить за газ, який ми купуємо в Європі", – зазначив Коболєв.

Нагадаємо, в 2016 році Україна імпортувала 10 904,577 млн куб. м природного газу НВО середньою ціною 200,91 доларів за тис. куб. м. Закупівлі безпосередньо у "Газпрому" "Нафтогаз" припинив ще в 2015 році.

1 травня Стокгольмський арбітраж оголосив закрите рішення по взаємними позовами "Газпрому" і "Нафтогоза". Це рішення стало першим з кількох очікуються.

Заступник голови МЗС України Олена Зеркаль назвала рішення трибуналу " однозначною перемогою" України. За її словами, позиція трибуналу по ключових питаннях виявилася такою:

    * умова "бери або плати" скасована повністю;
    * заборона реекспорту скасована повністю;
    * формула ціни переглянута з 2014 року – "європейський хаб".

Як раніше повідомлялося, суми, які сторони повинні будуть виплатити один одному на підставі рішення Стокгольмського арбітражу, окремо розрахують експерти.


                         



Коментарі