Головні Новини
Подобається

Експерти розповіли, як нам добитися підвищення зарплат в Україні

08/04/2017
Експерти розповіли, як нам добитися підвищення зарплат в Україні
 
В Україні іноземні компанії почнуть підвищувати зарплати, тільки якщо така тенденція намітиться на місцевому ринку праці.  

Сприяти зростанню зарплат може українська влада, вважає екс-депутат Верховної Ради Володимир В'язівський.


"Влада, звичайно, може вмовляти інвесторів підвищувати заробітну плату українським працівникам. Але це нічого не дасть. Це нормальне явище для будь-якого капіталіста. Хочуть максимально заробити, тому і прийшли в Україну. З часом заробітну плату в Україні підвищувати, перш за все – іноземні компанії. Але прискорити цей процес може тільки одне: прихід нових інвесторів в Україну", – зазначив він.

"Питання цифр, а не гасел": Гройсман оцінив шанси підвищення зарплат лікарів

Чим більше буде ввезено капіталу в нашу країну, тим дорожче буде ставати робоча сила.

"Щоб іноземні інвестори звернули увагу на Україну, потрібно стати для європейського бізнесу цивілізованою державою. Низькі заробітні плати – плата інвесторів за ризик, це комплексний показник безпеки бізнесу в державі. Є чинники, які відлякують інвесторів. Від проблем із виведенням дивідендів до нестабільного законодавства, корупції і кримінальної ситуації у державі", – вважає В'язівський.

За його словами, у бізнесу немає прибутку через те, що у людей немає грошей на оплату їхніх товарів і послуг. А платоспроможність населення невисока, тому що низькі зарплати.


Це можна було б змінити, якби в Україні були дешевими фінансові ресурси.
 
Тоді замість відсотків по кредитах підприємства могли б платити людям нормальні зарплати.

Експерти впевнені, що найбільше монополісти бояться малого і середнього підприємництва, тому гальмують їхніх розвиток. Україна вже десяток років – держава з ринковою економікою. У нас до цих пір не більше 15-20% прибутку дає малий і середній бізнес, в успішних країнах це – мінімум, 40-50%.
 
дивіться також:  ХОРОША НОВИНА! Україна переконала МВФ не піднімати пенсійний вік!

Другим кроком зі сторони уряду має стати стимулювання розвитку промисловості.

Зокрема, потрібно здешевити фінансовий ресурс на ринку, щоб виникло якомога більше приватних підприємств, а їхня діяльність була менш ризикованою.

"Зараз це дуже складно. Якщо бізнесмен хоче модернізувати підприємство, йому потрібні кредити або лізингові програми. Але не під 20-30% річних. Мало того, що бізнесменові потрібно взяти кошти на придбання обладнання, він ще й повинен сплатити податок за його ввезення в Україну. Устаткування, яке, до речі, ще не працювало жодного дня. Це податок на інвестиції. Як після цього можна говорити про реформування промисловості? По-друге, слід збільшувати ефективність бізнесу через автоматизацію, навчання кадрів і персоналу", – вважає представник ГО "Клуб Ділових Людей" Микола Савуляк.

Поки ж зарплати в Україні нижчі, ніж у Китаї. У країну сьогодні переважно заводять виробництва, які вимагають багато ручної праці

                         



Коментарі