Економіка України
Подобається

Як зміниться курс гривні у 2017-му році?

23/03/2017
Як зміниться курс гривні у 2017-му році?

При поточних цінах на світових ринках слід очікувати девальвації до 28-28,50 грн/дол до кінця року, вважає керівник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко, передає Корупція Маркет

Експерт зазначає, що перш ніж говорити про те, як ця втрата позначиться на курсі гривні, потрібно пояснити кілька моментів.

Популярне: В Україні скасували обов’язкові печатки для бізнесу

По-перше, значна на перший погляд сума втрати валютної виручки становить всього 4-5% від загальної суми експорту України. З огляду на структуру експорту України, курс більшою мірою залежить від світових цін на сировину – руду, сталь, агропродукцію.

Наприклад, та ж руда зараз коштує 92 дол/тонну, при середній ціні в 2016 році 58 дол/тонну. Аналогічно по сталі – 477 дол/т, проти 370 дол/т в минулому році.

Валютний курс в Україні в значно більшій мірі залежить не від долі українських підприємств в ОРДЛО, а від світових цін на сировину. Не виключено, що останні знизяться і це спричинить додатковий тиск на національну валюту.

По-друге, сума у 2 млрд доларів порахована грубо – шляхом підсумовування валютної виручки підприємств в ОРДЛО. Однак, як правило, в Україні при зниженні експорту знижується так само і імпорт, і тому тиск на сальдо поточного рахунку буде меншим. Крім того, втрачені потужності можна частково компенсувати за рахунок інших українських підприємств.

Підсумовуючи вищесказане, звичайно, блокада створить тиск на курс гривні, і при поточних цінах на світових сировинних ринках, ймовірно, слід очікувати девальвації до 28-28,50 грн/дол до кінця 2017 року.

Однак, якщо в світі почнуть падати ціни на руду і сталь, це може обернутися вже набагато більшими проблемами для курсу, аніж блокада.

Спрогнозувати наслідки наразі вкрай складно.


                         



Коментарі