Економіка України
Подобається

НБУ розповів про борги держкомпаній України перед банками РФ

23/03/2017
НБУ розповів про борги держкомпаній України перед банками РФ

Кошти українських державних підприємств у банках з російським державним капіталом близькі до нуля, так як вони давно були переведені в інші банки.

Однак держпідприємства поки ще залишаються боржниками "дочок" російських банків, повідомила заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, передає Корупція Маркет

"На сьогоднішній день коштів державних підприємств в українських банках з державним російським капіталом практично немає, це близьке до нуля значення… На сьогодні є лише заборгованість держпідприємств перед банками з державним російським капіталом", – сказала вона на брифінгу в Києві в четвер.

Популярне: В Україні скасували обов’язкові печатки для бізнесу

Рожкова, зокрема, уточнила, що обсяг кредитів українських держкомпаній в Ощадбанку становить близько 14% від загального обсягу кредитного портфеля банку (на початок 2017 року портфель кредитів юросіб становив 40,04 млрд грн – ред).

Заступник голови Нацбанку також зазначила, що, згідно із законодавством України, підприємства державної форми власності не мають права надавати в заставу будь-яке "тверде забезпечення" – будь-які основні засоби або інші фіксовані активи.

"Таким чином, всі кредити всіх державних підприємств всім банкам забезпечені найчастіше майбутніми надходженнями від виконання контрактів", – пояснила вона.

Рожкова також ще раз зазначила, що причина введення санкцій до українських банків з російським держкапіталом жодним чином не пов'язана з видачею їх материнськими структурами так званих "паспортів" "ЛНР"/"ДНР".

"Це превентивна міра Національного банку, яка спрямована, в першу чергу, на захист вкладників. Крім того, будь-які санкції Національного банку, які можуть бути застосовані, повинні бути обґрунтовані порушенням українського законодавства на українській території", – зазначила заступник голови центробанку.
 


                         



Коментарі