Економіка України
Подобається

Стало відомо, як можна відшкодувати витрачені на навчання чи іпотеку кошти

09/03/2017
Стало відомо, як можна відшкодувати витрачені на навчання чи іпотеку кошти

Якщо людина протягом року отримувала заробітну плату, з якої знімали податок на доходи фізичних осіб, вона має право на отримання податкової знижки.

Податкова знижка надається, якщо фізична особа протягом звітного року зазнала витрат, пов’язаних зі сплатою за навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесками на благодійність, відсотками за іпотечним кредитом, витратами на переобладнання машин під біопаливо, витратами на отримання доступного житла за державними програмами тощо. При цьому ця норма поширюється як на самих платників податку, так і на їхніх родичів першого ступеня споріднення, тобто батьків та дітей.

Для отримання податкової знижки за результатами 2016 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2017 року, оскільки право на податкову знижку на наступні роки не переноситься.

У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид зазнаних витрат, їхній розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Однак є кілька обмежень для надання податкової знижки.

По-перше, її надають тільки фізичним особам – резидентам України, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податку або відповідну відмітку в паспорті про відмову від його прийняття.

По-друге, претендувати на податкову знижку можна тільки в разі, якщо людина витратила гроші на придбання товарів, робіт або послуг саме у резидента – як юридичної, так і фізичної особи, і цьому є документальне підтвердження.

Крім того, розмір знижки по окремих видах має обмеження. Наприклад, витрати, зазнані за навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах 2016 року, не повинні перевищувати розмір доходу, встановленого для застосування податкової соціальної пільги, у розрахунку на кожний повний або неповний місяць навчання (2016 року це – 1930 грн. у розрахунку за місяць).

Популярне: Сядьте, щоб не впасти! Українців змусять істотно доплачувати за газ​

Також встановлено обмеження, що загальна сума зазнаних витрат не повинна перевищувати загальну суму зарплати людини за цей же рік.

Право на податкову знижку не поширюється  на інші доходи, наприклад, доходи від підприємницької діяльності.

Після отримання декларації здійснюється перерахунок утриманого податку на доходи фізичних осіб та визначається сума, що підлягає поверненню. Кошти з бюджету повертаються протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок заявника.


                         



Коментарі