Технології
Подобається

Мобільні шкідники: статистика по світу

06/03/2017
Мобільні шкідники: статистика по світу

«Лабораторія Касперського» зафіксувала значне зростання числа мобільних зловредів — за підсумками 2016 р. шкідливих інсталяційних пакетів для смартфонів і планшетів стало майже в три рази більше, ніж у 2015 р. Більше всього — в 8,5 разів — зросла кількість мобільних вимагачів, що корелюється із загальною тенденцією збільшення числа цих шкідливих програм. Крім того, більш ніж у півтора рази збільшилася кількість мобільних банківських троянців, і російські користувачі виявилися найбільш схильні цій загрозі.

Мобільні шкідники швидко еволюціонують і активно вчаться обходити нові механізми захисту, які вбудовані в операційні системи, зокрема в Android. Протягом усього 2016 р. експерти «Лабораторії Касперського» спостерігали, як шкідливі програми отримували привілейовані права і можливості керування налаштуваннями системи, перекриваючи своїм вікном різні повідомлення і попередження від Android. Саме так, наприклад, вели себе вкрай активні банківські трояни Asacub і Gugi, атакували переважно користувачів в Росії.

Популярне: Скільки коштує комуналка в різних країнах світу (ІНФОГРАФІКА)

Найбільше ж поширення в 2016 р. отримали рекламні мобільні троянці, які прагнуть отримати права суперкористувача з метою тотального контролю над пристроєм. В основному ці програми агресивно демонструють рекламу на зараженому смартфоні або планшеті, і іноді їх «старання» призводять до того, що користуватися пристроєм стає вкрай важко. Однак ряд рекламних троянців може також встановлювати шкідливе ПЗ, що створює додаткові ризики для користувача. При цьому рекламний шкідник встановлює свої модулі в системні папки, тому видалити його з пристрою не так просто — в деяких випадках не допомагає навіть повернення до заводських налаштувань.

«Зловмисники користуються тим, що більшість мобільних пристроїв досі нерегулярно отримують оновлення операційної системи. Це призводить до того, що смартфони та планшети виявляються уразливі до старих, добре відомих і легко доступним эксплойтам, якими і користуються шахрайські програми, — пояснює Роман Унучек, антивірусний експерт «Лабораторії Касперського». — Ми вважаємо, що в 2017 р. користувачі мобільних пристроїв і раніше будуть найчастіше стикатися з дратівливими і потенційно небезпечними рекламними троянцями».
 


                         



Коментарі