Економіка України
Подобається

Названо причини через які зменшать розмір субсидії: ось кому перерахують допомогу держави

03/03/2017
Названо причини через які зменшать розмір субсидії: ось кому перерахують допомогу держави

Субсидії для оплати комунальних послуг держава нараховує, виходячи з доходу громадян. Українці вже два місяці отримують нову мінімальну зарплату — 3200 гривень. Тому логічно, що тепер держава нараховуватиме менші суми для субсидій. Крім того, урядом зменшені нормативи споживання, що також вплине на їхній розмір. 

Відповідно до "Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" затвердженого ПКМУ від 21.10.95 № 848 (зі змінами та доповненнями) субсидія розраховується, виходячи з сукупного доходу домогосподарства. Тому збільшення доходу тягне за собою зменшення субсидії та збільшення розміру обов'язкового платежу.

У ГО "Публічний аудит" вже розрахували приблизні цифри, які очікують українців.

788519_1627437

При цьому для працездатних осіб від 18 років, які не мають доходів, при нарахуванні субсидії дохід рахується у розмірі 2-х прожиткових мінімуми для працездатної особи. З травня 2017 року прожитковий мінімум складатиме 1684 гривень, тож "віртуальний дохід" складе 3 368 гривень.

788519_1627438

З грудня 2017 року прожитковий мінімум зросте і складатиме 1762 гривень, відповідно "віртуальний дохід" становитиме 3 524 гривень.

788519_1627439

Кого зміни не торкнуться

Розрахунок на базі 2 прожиткових мінімумів та мінімальної зарплати не стосується ряду категорій громадян. У їхні субсидії включаються фактичні розміри доходів. Це особи, що отримують:

  • пенсію;
  • стипендію;
  • допомогу при народженні (усиновленні) дитини;
  • допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам;
  • допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу;
  • допомогу інвалідам;
  • допомогу по безробіттю;
  • та військовослужбовці строкової служби.

Отже, для цих категорій громадян субсидія надаватиметься відповідно до їхнього фактичного доходу.

Зменшені нормативи

Як пояснив керівник "Публічного аудиту" Тарас Галайда, з 1 травня також буде знижений соцiальний норматив споживання газу, тепла та електроенергiї для нарахування розмiру субсидiй. Сьогодні субсидiя на iндивiдуальне опалення призначається з нормативу 5,5 кубометра газу на квадратний метр опалювальної площi на мiсяць в опалювальний перiод, з травня норму знизять до 5 "кубiв".

Популярне: Українцям будуть давати субсидії грошима: коли заплатять готівкою і на кого чекає тотальна верифікація

Соцiальний норматив використання теплової енергiї для централiзованого опалення абонентами, будинки яких обладнанi лiчильниками, також зменшено – з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. м опалювальної площi на мiсяць.

Для споживачiв багатоповерхових будинкiв (три поверхи й бiльше) збiльшено коригувальнi коефiцiєнти, якi також впливають на розмiр субсидiї.

Наприклад, для Iвано-Франкiвської областi коригувальний коефiцiєнт зрiс з 0,622 до 0,778, для Львiвської – з 0,608 до 0,706. Для iндивiдуальних будинкiв, якi опалюються електроенергiєю, норматив знижено з 65 кВт*год до 51 кВт*год на метр опалювальної площi на мiсяць в опалювальний перiод.

Усі ці нормативи приблизно на 10% збільшать розмір обов'язкового платежу, а відповідно – на 10% зменшать розмір субсидій, – пояснив експерт.

Субсидія і подорожчання електроенергії

З 1 березня у нас вчергове зріс тариф на оплату електроенергії для побутових споживачів. За спожитий обсяг понад 100 кВт*год тепер треба буде платити 1,68 грн (досі – 1,29 грн).

Розмір субсидії на електроенергію буде збільшено, оскільки, відповідно до "Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій", в разі зміни тарифів на житлово-комунальні послуг розмір субсидії переглядається, уточнили аналітики Публічного аудиту.

Борги за комуналку всіх перед усіма

Керівник Інституту міста Олександр Сергієнко відзначив, що борг населення за житлово-комунальні послуги за січень зріс на 5,6 мільярда гривень і складає фантастичну суму – 29 мільярдів.

Це вдвічі більше того, що народу нарахували до сплати (себто після знижки на субсидію) за той саме січень. Але народ – бідний, хоча й не дурний, він сплатив лише 62,6% нарахованих сум, і такий показник – вже четвертий місяць поспіль, – уточнив Сергієнко.

Неможливо не зрозуміти, що ці тарифи – непідйомні, наголосив експерт. Але уряд так, мабуть, не вважає. Більше того, за інформацією Сергієнка, боргів перед комунальниками щодо відшкодування їхніх втрат за субсидіями уже накопилось 15 мільярдів гривень, а з минулорічними ця цифра сягає 22 мільярдів. І щоб виконати ці зобов'язання бюджету, уряд скористався скороченням "соціальних" нормативів на опалення одного квадратного метра. Для газу на опалення – на 9% (з 5,5 до 5 кубометрів), для централізованого опалення – на 21% (з 0,0548 до 0,0431 Гкал на 1 кв. м). Сергієнко такий норматив назвав дурницею у статті для "Дзеркала тижня".

Старі повоєнні хати, будинки 70-80-их років минулого століття і сучасні котеджі й багатоповерхівки настільки відрізняються за своїми тепловими характеристиками, що порівнювати їх не лише некоректно, а й неможливо. В останніх при спалюванні цих "соціальних нормативів" буде Африка, в перших – Арктика. Нагадаю, що саме на основі цих нормативів й розраховується розмір субсидій. У такий спосіб держдопомога скорочується, а прибутки облгазів і ТКЕ – зростають, бо багато хто (щоб не мерзнути) докуплятиме собі тепло, але вже за високою ціною, – пояснив експерт.

Тож поки що не виглядає, що тарифи колись зменшаться. Втім, цього нам і не обіцяли. Хіба що одна політична сила, яка активізується акурат перед виборами і "вона працює".

Як зауважив Олександр Сергієнко: "Нещодавно мене питали чи можливе падіння тарифів? Сказав — так, але разом з урядом…"


                         



Коментарі