Економіка України
Подобається

Проблеми з пенсією… зарплат: чим ще “небезпечна” нова мінімалка?

12/02/2017
Проблеми з пенсією… зарплат: чим ще “небезпечна” нова мінімалка?

Влада вирішила серйозно взятися за зарплати в конвертах. Роботодавцям обіцяють перевірки, а співробітників кличуть на бесіду в Державну фіскальну службу. У Кабміні готують нову міру по боротьбі з «чорними» зарплатами, передає Корупція Маркет

До законодавства можуть вписати залежність пенсії не від стажу, а від податків, які відраховувалися з роботодавцями зарплати кожної людини. В уряді вважають, що завдяки такій ініціативі українцям буде невигідно отримувати зарплати в конвертах.

Популярно: Будьте обережні! Ці сайти крадуть дані ваших кредиток

— Це буде справедлива система. У кожного є свій індивідуальний рахунок у Пенсійному фонді, куди перераховуються податки з його зарплати. І якщо зараз розмір пенсії залежить від стажу, кваліфікації, посади, яку займав чоловік, його премій, звань і іншого, то після змін ваша пенсія буде залежати тільки від кількості податків, які відраховувалися з вашої зарплати. Тобто якщо ваш роботодавець перерахував податок з мінімалки в 3200 гривень, то відповідну пенсію ви отримаєте. Якщо зарплата була білою і податок йшов з 10 тисяч гривень, то і ваша пенсія буде набагато більше, — поінформували в Пенсійному фонді.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко підтвердив, що пенсія українців може стати залежною від офіційної зарплати. За його словами тільки з допомогою легальної роботи і легальних пенсійних внесків можна розраховувати на гідну пенсію.

— Пенсійний фонд не заробляє гроші — він розподіляє ті кошти, які до нього надходять з цих внесків. А оскільки у нас в тіні 150-180 мільярдів гривень щорічно, це означає, що Пенсійний фонд недоотримує як мінімум 40 мільярдів гривень. Не сплачуючи внески, ви прирікаєте себе на мізерні виплати, — резюмував Розенко.

Експерти сходяться на думці, що реформа величезних успіхів у боротьбі з зарплатами в конвертах не принесе. Країні для цього потрібен покращений економічний клімат і масштабна податкова реформа.


                         



Коментарі