Економіка України
Подобається

Скільки українців працює за кордоном. Ви онімієте від озвучених цифр!

10/02/2017
Скільки українців працює за кордоном. Ви онімієте від озвучених цифр!

Розповіли про проблеми, з якими стикаються українські заробітчани.

За даними Міністерства закордонних справ України, зараз за кордоном працюють п’ять мільйонів наших співвітчизників. На шляху до іноземної роботи українцям зустрічається багато перешкод, найпоширеніша з яких — недобросовісні посередники. Користуючись послугами посередників, які відправляють на роботу за туристичною візою, громадяни погоджуються на нелегальну працю, залишаються без медичного і соціального захисту та не отримують жодних гарантій.

Популярне: Медична реформа: яке лікування і медпослуги хочуть надавати безкоштовно

У грудні 2016 року на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування було проведено опитування заробітчан. За його результатами найчастіше під час роботи за кордоном українці стикалися з мовним бар’єром та відчуттям меншовартості, відсутністю договору з працедавцем, проблемами медичного забезпечення, поганими житловими умовами, неоплачуваною понаднормовою працею. Деякі заробітчани постраждали навіть від рекету та криміналу. Проте третина опитаних із жодними проблемами на закордонній роботі не зіткнулася. Таку інформацію повідомила прес-служба Державної служби зайнятості.

За останні п’ять років більшість жителів західного та центрального регіонів країни їздили на роботу до Польщі, мешканці південних та східних — до Росії. Найчастіше українці їдуть працювати на будівництві та виконувати ремонти, на сільськогосподарські роботи та хатню роботу.

У Всеукраїнській Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування та в Державній Службі України з питань праці не вважають трудову міграцію негативним явищем, але звертають увагу, що контролювати умови праці заробітчан можуть лише в разі їх легального працевлаштування.
 


                         



Коментарі