Технології
Подобається

Як економити на електриці та опаленні: Поради фахівців

02/02/2017
Як економити на електриці та опаленні: Поради фахівців

Збільшення тарифів на оплату комунальних послуг буквально спричиняє паніку серед населення та змушує українців шукати всі можливі види економії енергоресурсів. І якщо ще декілька років тому середньостатистична родина не надто цікавилася питаннями раціонального використання енергоресурсів, то зараз ця проблема стала однією з найболючіших для українців, передає Корупція.Маркет

Як правильно обрати заходи з оптимізації споживання електроенергії та організації обліку електроенергії, розповіла проректор з наукової роботи університету Марія Сухонос.

– Які існують прості поради економії електроенергії?

Що стосовно електричної енергії, тут може бути питання тільки у мінімізації її використання. У першу чергу, це побутова дисципліна людей, які звикли ставитися до енергоресурсів вільно та спокійно, не задумуючись про культуру їхнього використання. Банально виключати світло в приміщенні, де ви не знаходитеся. Мінімізувати експлуатацію побутових приладів.

– Дуже багато говорять про енергозберігаючі лампи? Яка їх ефективність, чи варто замінювати вдома усі лампи?

Так, дійсно вартість енергозберігаючих ламп більша, ніж звичайних ламп накалювання, проте їхня економія значна в плані набагато меншого споживання енергії такими лампами та й строки експлуатації більш довгі, ніж у звичайних. Протягом року така лампа себе окупає. Це найдоступніший спосіб енергозбереження.

– Як обирати лампи?

На комфорт перебування людини такі лампи не впливають, а якість світла навіть краща. Треба лише дивитися, яку саме лампу обираєш. Вони мають різні технічні характеристики, про які люди рідко замислюються. Наприклад, біле чи жовте світло – для людей комфортніше більш м'яке жовте світло. Друге – це правильне розташування світильників. Можна зменшити кількість світильників, але розташувати їх з позиції заломлення світла правильно. Тобто прямому джерелу світла нічого не має заважати. Також треба перевірити наявність документації та сертифікатів якості цих ламп. У таких ламп є паспорт.


– Які існують методи обліку споживання електроенергії?

Це вибір тарифної сітки. Для побутового сектору існує такий формат, як "двозонний тариф". Коли є різні тарифи за спожиту електроенергію для різного часу доби: вночі електроенергія дешевша і її використання можна збільшити для побутових цілей, а вдень максимально скоротити споживання електроенергії. Це що стосується мешканців багатоквартирних будинків. Інших способів економії важко уявити.

– Що потрібно, аби підключити собі "двозонний тариф"?

"Двозонний тариф" передбачає заміну приладів обліку на двозонний лічильник і переукладання договору з постачальником електроенергії, в нашому випадку АК "Харківобленерго". Будь-який споживач може зробити запит на зміну тарифної сітки. Якщо у вас окремий лічильник, ви можете обрати будь-яку зручну систему тарифної сітки і в договорі прописати ті умови, на яких ви купуєте електроенергію.

– Чи існують якісь прилади для економії електроенергії?

У побутовій сфері існують електроприлади класу споживання "А", тобто, це економний клас споживання і вони, звісно, менш енергоємні.

– В чому різниця між класом "А" та "А++"?

Клас "А" – це вже економний електроприлад. Це просто більш нова європейська система класифікації електроприладів. "А+" – це такі прибори, у яких на ту ж продуктивність менше споживання. Наприклад, на хвилину роботи мікрохвильовки "А+" споживання буде менше, ніж у мікрохвильовки класу "А".

– Як часто наразі використовують прилади класу "А" та "А+"?

Практично вся нова техніка, яка зараз представлена на ринку, правда, певних виробників, має лінійку вибору класів споживання. Тобто людина може обирати. Це може бути дорожчий електроприлад, але в сукупності його експлуатації людина розумітиме, що на роботу електроприладу витрачатиметься менше електроенергії, ніж у прибору нижчого класу споживання.

– А щодо економії електричної енергії у приватних будинках?

Безумовно, у приватних будинках більше можливостей використання альтернативних джерел енергії, ніж у багатоквартирних. Наприклад, сонячні електростанції. Для побутового сектору це досить простий спосіб економії електроенергії тому, що для побутового сектору в нас працює програма "зеленого тарифу". Тим більше, для приватного будинку необхідність використання електроенергії не така вже й велика.


                         



Коментарі