Економіка України
Подобається

Нові порядки в монетному дворі: українські копійки знімуть з обігу!

24/01/2017
Нові порядки в монетному дворі: українські копійки знімуть з обігу!

Українська копійка “втратила повагу” серед українців. Після знецінення національної грошей, третина людей перестала сприймати розмінні монети за гроші, передає Корупція Маркет

У крамницях і громадському транспорті дріб’язок приймають із невдоволенням, а дехто вивозить наші монети за кордон на переплавлення, розповідають фахівці. В той же час, монетний двір України щороку карбує їх до мільярда штук і витрачає на це чималі кошти.

Наприклад, виробництво однієї та двох копійок обходиться в двадцять разів дорожче їхнього номіналу. В НБУ вже збиралися виводити з обігу розмінні монети. Щоправда, далі розмов справа не дійшла.

“Я не думаю, що в нас на горизонті є така перспектива як зникнення монет чи самих дрібних купюр”, – вважає економічний експерт Дмитро Боярчук.

Інші експерти також впевнені: попри знецінення монет, найближчим часом вони з обігу точно не зникнуть. Проте, з економічними факторами це не пов’язують.

“Наявність монет і карбування монет – питання більше відноситься до національної самосвідомості, ніж до питань економічної доцільності їх введення. Тому ми побачимо через якийсь час виведення частини монет з обігу, як мінімум номіналом “копійка”, “дві” і “п’ять”, але питання про решту грошей, звичайно, залишиться відкритим”, – вважає економічний експерт Олег Устенко.

Від дріб’язку вже відмовились у Білорусі та Швеції. В деяких країнах їх переводять на карткові рахунки.
 


                         



Коментарі