Економіка України
Подобається

Українці придумали, як обійти обмеження НБУ

10/01/2017
Українці придумали, як обійти обмеження НБУ

З 4 січня, гранична сума розрахунків готівкою для фізичних осіб знижена в три рази. Тепер розраховуватися за покупки вартістю понад 50 тисяч гривень можна лише банківською карткою. Очевидно, що таке рішення прийнято з метою посилення контролю за "нетрудовими доходами".

Проте українці вже придумали способи, як обійти обмеження, оскільки не хочуть потрапляти в поле зору податкової, передає Корупція.Маркет

Як зазначив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, обхідні варіанти тягнуть за собою додаткові ризики для покупця.

Насамперед обмеження позначиться на магазинах великої побутової техніки, хутряних і ювелірних салонах.

"Одним із способів стануть покупки у "своїх" продавців, які готові занизити вартість товару в чеку. Однак на це підуть не всі магазини і кількість розрахунків знизиться", – зазначив експерт.

Експерти розповіли і про інші варіанти:

  • Платіж за купівлю дорогих будматеріалів або меблів будуть ділити на двох.
  • За туристичні путівки будуть платити частинами. Спочатку вносити передоплату, а потім – основну суму.
  • При оформленні автомобіля на вторинному ринку, його будуть оцінювати в 50 тисяч гривень.

За словами експерта Андрія Блінова, органи фінмоніторингу вже перебудовуються на відстежування платежів понад 50 тисяч гривень. Але зараз у податкової немає механізму, який би дозволяв притягувати до відповідальності за витрати, що перевищують офіційні доходи людини.

"Навіть якщо фіскали зацікавляться, завжди можна відповісти: я накопичив", – зазначив він.

При цьому надалі, стверджують юристи, ГФС почне відслідковувати великі покупки, зіставляючи їх з доходами і нараховуючи сплату недоїмки з незаявлених доходів, а також штраф у розмірі 2-7% від виявлених сум.


                         



Коментарі