Економіка України
Подобається

Українці судяться з роботодавцями стосовно зарпалати у конвертах

02/01/2017
Українці судяться з роботодавцями стосовно зарпалати у конвертах

Єдиної думки у Вищому суді немає: вердикти різняться залежно від регіонів або взагалі від випадку до випадку

Недобросовісні роботодавці можуть недооплачувати "сірим" працівникам.
За рік українські суди розглядають близько пари сотень справ, що стосуються спорів з "сірим" або "чорним" зарплатам – в конвертах. Як показує судова практика, довести своє право на отримання коштів людям вдається не завжди. 


Левова частка з таких справ – позови громадян до своїх роботодавців, стверджує керуючий партнер адвокатського об'єднання "Suprema Lex", адвокат Віктор Мороз. "Практика різноманітна, рішення суперечливі. Єдиної думки у Вищому суді немає: судові вердикти різняться залежно від регіонів. За схожим позовами виносяться протилежні рішення", – констатував Мороз.


Багато що залежить від думки судді, від його інтерпретації конкретних обставин справи, від відносин судді з апріорі більш сильною стороною – роботодавцем.
При відсутності оформлення трудового договору суд взагалі не визнає, що між сторонами були трудові правовідносини. Фінал – відмова в задоволенні позову. Коли ж є розписки, платіжні відомості – звернення до суду виправдано: ймовірність визнання укладення цивільно-правового договору між сторонами досить висока.


"Співробітникові необхідно зібрати докази того, яку саме суму він отримував. При наявності таких доказів можна звертатися до суду", – порадила юрист ЮФ "Кушнір, Яким'як і партнери" Юлія Василенко.


Один з варіантів відстоювання прав – звернення до органів національної поліції із заявою про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 172 КК України. Доказом будуть показання свідків, які підтвердять факт роботи на конкретного роботодавця, інші письмові докази (розписки про заборгованість; підтверджують ознайомлення з технікою безпеки, правилами внутрішнього розпорядку документи; довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей), а також документи з податкової, органів соціального страхування , констатує партнер ЮФ "КПД Консалтинг" Кирило Казак.
"При кримінальному провадженні можна вимагати відшкодування збитків. Або можливо окремо звертатися з позовом у порядку цивільного судочинства, оскільки буде доведено факт наявності саме трудових правовідносин", – радить Козак.


Також можна намагатися захиститися, звернувшись до органів фіскальної служби, описавши порушення роботодавцем податкової дисципліни та порушення трудових прав працівників. Не варто ігнорувати можливості інших органів, наприклад, центрів зайнятості, радить юрист.
У той же час судових позовів з боку податківців до роботодавців за фактами неофіційного працевлаштування і зарплат в конвертах ( "сірих" або "чорних") поки мало, підкреслює адвокат Віктор Мороз. За його словами, податківці намагаються вирішувати такі питання через адміністративні приписи і податкові повідомлення-рішення. Ця ситуація з часом буде змінюватися.


Але постійна риторика влади про необхідність виведення зарплат з тіні, рішення про підвищення "мінімалки" до 3200 грн заради збільшення соціальних і податкових відрахувань, поява інформації про те, що Кабмін готує постанову про створення мобільних груп при місцевих органах влади для перевірки наявності офіційного працевлаштування працівників – все це говорить про настрій на посилення вимог.
"Можуть бути створені мобільні групи при місцевих органах влади, які збираються здійснювати подібні перевірки. Як говорили підприємці, якісь перевірки були. Їх можуть проводити представники податкової та Мінсоцполітики. Повинно готуватися або вже готується постанова Уряду під це", – розповіла віце- президент УСПП з питань податкової політики Юлія Дроговоз.


Крім того, активізувалися розмови про те, що буде передбачена покарання для співробітників, які отримують неофіційну ( "сіру" або "чорну") зарплату. Поки відповідальність за неофіційні зарплати несуть тільки роботодавці: будучи податковим агентом, вони зобов'язані утримувати всі платежі по заробітним платам.


"Із сум, які видаються працівникові на руки, податки повинні бути вже утримані. Співробітник, отримуючи ці кошти від уповноваженого в організації особи, ніяких законів не порушує. Незручність для працівника полягає в тому, що він не може самостійно перевірити, чи заплатив роботодавець податки, інші відрахування ", – підкреслила юрист Юлія Василенко.


"Сіра" зарплата – це напівлегальний заробіток: людина працевлаштований офіційно; одну частину доходу отримує по-білому з усіма законними внесками, а другу – без сплати соціально-податкових відрахувань (конверт).


"Чорна" зарплата не передбачає ні офіційного оформлення працівника, ні соціальних / податкових відрахувань. 100% оплати – в конверті.
Працівники, які отримують "сіру" зарплату, позбавляються частини соціальних, фінансових гарантій під час під час роботи, а також – при виході на пенсію. Працюючи за "сірими" схемами, людині загрожує:
 – отримання лише "офіційної " частини заробітку при конфлікті з роботодавцем ;
– неотримання повного обсягу відпускних, розрахункових при звільненні;
– несплата лікарняного листа;
– майже повне позбавлення соціальних гарантій при скороченні;
– проблеми з отриманням банківських кредитів, видачею віз без нормальної довідки про доходи;
– відмова у виплатах, пов'язаних зі скороченням, навчанням, народженням дитини;
– загроза втрати компенсації при травматизм.


                         



Коментарі