Економіка України
Подобається

У вкладників банку «Михайлівський» з’явився шанс повернути свої вклади

22/12/2016
У вкладників банку «Михайлівський» з’явився шанс повернути свої вклади

Банк «Михайлівський» зараз оскаржує рішення регулятора про визнання його неплатоспроможним, і якщо суд скасує рішення Нацбанку, то у вкладників з'явиться шанс повернути свої вклади, передає Корупція Маркет

У жовтні 2016 року акціонер банку «Михайлівський» ТОВ «Екосіпан» звернулося в суд з вимогою скасувати рішення НБУ про визнання його неплатоспроможним, рішення Фонду гарантування вкладів про введення тимчасової адміністрації в банк і рішення цих органів щодо ліквідації банку.

На думку заявника, позовні вимоги порушують права акціонера банку і прийняті внаслідок зловживання державними органами своїми правами.

Якщо банк «Михайлівський» виграє суд проти Нацбанку, вкладникам можна буде зітхнути з полегшенням.

Після скасування в судовому порядку зазначених рішень контроль над банком буде відновлений, а також він повернеться до нормальної діяльності. Це означає, що всі вкладники банку зможуть отримати свої вклади в звичайному режимі, як це було до переходу до Фонду гарантування вкладів повноважень щодо управління банком.

До переходу банку «Михайлівський» під управління Фонду гарантування, активів було достатньо, тому вкладникам не доведеться в черговий раз влаштовувати акції під АП і НБУ з вимогою повернути свої заощадження, виплати почнуться в звичайному режимі.

Також зазначається, що в разі скасування рішень будуть припинені неправомірні дії з боку Фонду гарантування щодо ліквідації банку. Це прояснить ситуацію з порядком погашення заборгованості за кредитними договорами для позичальників банку, які через поширення Фондом гарантування неправдивої інформації не можуть виконати свої зобов'язання за кредитними договорами, та накопичують борги за кредитами.

На думку експертів регулятора, Фонд гарантування вкладів займається знищенням системи і підривом інвестиційної привабливості країни, замість того, щоб перевіряти установи. Крім того, суди підтверджують, що в більшості випадків дії НБУ та Фонду гарантування вкладів є незаконними і необґрунтованими, а також не спрямовані на захист інтересів вкладників. На переконання банкірів, подальше функціонування сфери зараз залежить від об'єктивності судів та на їх здатності не залежати від натиску влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що вкладники банків відстояли в суді своє право на існування (Київська Русь, Союз, Преміум, Капітал, Укрінбанку, Фінансова ініціатива, Велес та ін) і тим самим отримали можливість повернути свої вклади, в тому числі і у випадках, коли Фонд гарантування відмовляв компенсувати їх вклади.


                         



Коментарі