Економіка України
Подобається

Банк “Михайлівський” намагаються воскресити, а обмінники — змусити використовувати касові апарати

15/12/2016
Банк “Михайлівський” намагаються воскресити, а обмінники — змусити використовувати касові апарати

60% роботодавців виконають вимогу про підвищення "мінімалки", а Нацбанк замінить стабкредити новим інструментом підтримання ліквідності банків, передає Корупція Маркет

Національний банк України вводить новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків — Emergency liquidity assistance (ELA).

Кредити, отримані інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку у випадку настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки, в тому числі за рахунок коштів акціонерів і стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти.

Отримані в рамках ELA кредитні кошти банки повинні направити на виконання зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов'язаних з банком осіб).

Компанія "Екосіпан", яка володіє банком "Михайлівський", намагається в суді скасувати рішення Нацбанку про виведення банку з ринку. У "Экосипане" вважають, що схема по залученню грошей через дві фінкомпанії була законною. Про це повідомляє видання Finclub, посилаючись на рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Власник банку "Михайлівський" не згоден з твердженням НБУ, що фінустанова нібито в період проблемності наростило депозити фізосіб на 1,507 млрд грн, тим самим збільшивши гарантовані зобов'язання перед фізособами за рахунок інших клієнтів банку. У позові "Екосіпан" наводить кілька аргументів щодо неправомірності рішення регулятора.

Національний банк України зобов'язав застосовувати реєстратори розрахункових операцій при обміні валюти поза банками. Про це йдеться в офіційному повідомленні регулятора.

Позиція Національного банку України полягає в тому, що фінансові установи повинні застосовувати РРО при здійсненні валютно-обмінних операцій з 17 грудня 2016 року. Це стосується фінансових установ, їх відокремлених підрозділів та пунктів обміну валюти (і не стосується кас банків). Ця вимога поширюється як на ті фінансові установи та пункти обміну валют, сьогодні вже здійснюють валютно-обмінні операції, так і на ті, які планують почати свою роботу.

За оцінкою Міністерства фінансів України, вимога про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень з січня 2017 року виконають 60% роботодавців. Про це розповіла голова Проектного офісу реформ при Мінфіні Яна Бугримова, виступаючи на конференції "Вектор'17" 14 грудня.

За її словами, у роботодавця в Україні завжди є вибір — платити податки з мінімальної заробітної плати або не платити взагалі, і цього вибору він, з великою часткою ймовірності, буде дотримуватися.

"Якщо роботодавець зробив вибір платити податки з мінімальної заробітної плати, то велика ступінь ймовірності, що він зробить вибір платити податки і з 3200 гривень. В сьогоднішній ситуації не працевлаштувати працівника не коштує нічого, але якщо працедавець вважав за краще працевлаштувати, є підстава припускати, що більш ніж у 50% випадків він піде вимогам закону. У прогнозі Мінфіну закладений коефіцієнт виконання вимог закону 0,6. З точки зору поведінки, я думаю, що цей прогноз обґрунтований", — сказала Бугримова, відповідаючи народному депутату України і екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, який заявив про ризики підвищення МЗП.
 


                         



Коментарі