Економіка України
Подобається

У населення з’явиться можливість платити за тепло на 10% менше

06/12/2016
У населення з’явиться можливість платити за тепло на 10% менше

Якщо депутати Верховної Ради приймуть відповідний закон, то за тепло, отримане за допомогою відновлювальних джерел енергії, населення та бюджетні організації платитимуть за зниженими тарифами, передає Корупція Маркет

22 вересня 2016 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні Проект Закону №4334 «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії». Народні обранці скоро розглядатимуть цей важливий для розвитку відновлювальної енергетики законопроект у другому читанні Верховної Ради.

Відповідно до законопроекту №4334, суб’єкти господарювання, що виробляють теплову енергію за допомогою обладнання з використанням альтернативних джерел енергії, включаючи теплоелектроцентралі, ТЕС та когенераційні установки, будуть продавати тепло населенню на 10% дешевше від діючого тарифу. 3 10% знижкою купуватимуть тепло й установи, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

Ліцензуватимуться господарства, що працюють на основі відновлювальних джерел енергії, обласними державними адміністраціями, а не НКРЕКП.

Прийняття відповідного закону дасть можливість знизити собівартість теплових тарифів для кінцевих споживачів – населення та бюджетних установ. Вагома частина грошей залишиться не тільки в кишенях українців, а й у вітчизняній економіці. За інформацією прес-служби Держенергоефективності, завдяки відповідному законопроекту стане можливим щорічно скорочувати імпорт газу на понад 3 млрд м3 і відповідно залишати в економіці держави щонайменше 15 млрд грн.

Законопроект №4334 також має простимулювати й розвиток малого та середнього бізнесу. На підприємствах, які займатимуться виробництвом тепла за допомогою відновлюваних джерел енергії, з’явиться близько 25 тисяч робочих місць.

Нагадаємо, що станом на сьогодні НКРЕКП не регулює діяльність підприємств, що виробляють теплову енергію на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії. 26 листопада 2016 року відповідні зміни до статті 16 Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» набули чинності.


                         



Коментарі