Економіка України
Подобається

Україна піднялася в рейтингу легких податків

23/11/2016
Україна піднялася в рейтингу легких податків

У рейтингу податкових систем 190 країн світу Україна посіла 84 місце. Щорічний Paying Taxes складається за підсумками попереднього року аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers спільно з Світовим банком, повідомляє Корупція Маркет

При його складанні податкові системи різних країн світу оцінюються за чотирма параметрами: загальної податкової ставки, витраченому часу на сплату податків, кількістю платежів, простоті відшкодування ПДВ та коригування податку на прибуток.

Без врахування останнього параметра, який носить формальний характер, у цьому році Україна посіла б на 111 місце (в минулому році на 107), що вказує на відсутність поліпшень в податковому навантаженні. Країни-сусіди України в рейтингу посіли наступні місця: Росія – 45, Польща – 47, Угорщина – 77, Грузія – 22, Молдова – 31.

За показником "загальна податкова навантаження" серед країн Східної Європи і Центральної Азії Україна посіла 16 місце серед 19 країн.

Загальне податкове навантаження для середньої компанії в Україні дорівнює 51,9%: враховує податок на прибуток – 8,7%, податок на заробітну плату – 43,1% і інші податки – 0,1%. Аналогічний показник по Східній Європі та Центральній Азії у 2015 році дорівнював 34,2% і 40,6% по всьому світу.

На сплату податків українці витрачають 356 годин (середній показник для всього світу становить 251 годину).

При цьому показники платежів в Україні традиційно одні з кращих у світі, нарівні з Грузією. Параметр враховує кількість платіжок, необхідних для сплати податків. В Україні їх усього п'ять. Менша кількість квитанцій лише в ОАЕ, Катару і Норвегії (по чотири) і Китаю (по три).

На подачу заявки на відшкодування ПДВ суб'єкт в Україні витрачає 16 годин (у світі -14,2 години), а строк до фактичного відшкодування (в Україні – 28,2 тижня, у світі – 21,6 тижні).
 


                         



Коментарі