Махінації
Подобається

Отримувачі субсидій змушені доплачувати сотні гривень за газ

23/11/2016
Отримувачі субсидій змушені доплачувати сотні гривень за газ

Мешканцям приватних будинків в цьому сезоні піднесли неприємний сюрприз, передає Корупція Маркет

Підвищення тарифів на практично всі види комунальних послуг боляче вдарили по гаманцях середнього класу. Малозабезпечені верстви населення вона, за задумом, зачепити не повинно: всім нужденним держава виділяє субсидію, яка значно мінімізує витрати на комуналку. І дійсно, рахунок в триста-чотириста гривень порівняно з 1500-2000 грн виглядає більш ніж адекватно. Але виявляється, в деяких випадках субсидія хоч і надається, але не рятує від холоду.

Пенсіонер Леонід Пилипович (ім'я змінено) живе один в приватному будинку у Первомайську (Миколаївська область). Пенсія – єдине джерело доходу. Субсидію хвалить – каже, платити за воду і електрику дуже вигідно. А ось з газом вийшла біда. У цьому році Міністерство соціальної політики зменшило норму використання блакитного палива, на яку виділяється субсидія. В 2015-му на один квадратний метр житла вона становила 7 кубів, тепер – 5,5.

"На мій будинок 52 квадратних метра раніше давали субсидію на 280 кубів газу, тепер на 220. Якщо котел на трійку поставити, щоб трошки тепліше було, виходить 360. Один куб коштує 6,9 гривень. У мене зараз в будинку 15 градусів. Але нічого – я одягнуся, вночі сховаюсь, так що все добре", – говорить Леонід Пилипович.

Щоб забезпечити прийнятну температуру в приміщенні, пенсіонеру необхідно заплатити за тепло понад субсидії 966 гривень (360 – 220)*6,9).

"Країна" звернулася за роз'ясненням до Мінсоцполітики. Чиновники підтвердили, що нормативи для надання субсидії в цьому році були зменшені.

"Відповідні зміни напрацьовані за результатами надання субсидій в опалювальному періоді після його закінчення. Так, з урахуванням моніторингу реального споживання енергоносіїв одержувачами субсидії норму природного газу для опалення зменшилась на 21%", – повідомили в департаменті державної соціальної допомоги Мінсоцполітики.

Ніяких індивідуальних підходів щодо встановлення норм споживання газу не передбачено.

Для надання субсидії соціальна норма житла на одну людину – не більше 48,87 кв. м. (включаючи домогосподарство). Тим, чия площа перевищує цей показник, субсидія не надається.

Рішення може бути переглянуто, якщо мова йде про непрацездатному людині, який проживає один.

"Рішення про призначення субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї і переглядається в разі зміни складу осіб, зареєстрованих у такому приміщенні, працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів", – розповіли в Мінсоцполітики.

Допомогти соціально незахищеним верствам населення можуть органи місцевого самоврядування – якщо є гроші і бажання.

А поки що ні грошей, ні бажання немає, Леонід Пилипович і інші люди похилого віку, які опинилися в такій же ситуації, будуть сидіти вдома з температурою 15 градусів – в листопаді.


                         



Коментарі