Економіка України
Подобається

Україна не пропаде без грошей МВФ – Данилюк

21/11/2016
Україна не пропаде без грошей МВФ – Данилюк

Важливішою для країни в частині бюджету залишається приватизація, вважає міністр

Наразі Україна не відчуває гострої потреби в грошах Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, передає Корупція Маркет.

"Все пропало "не буде", – сказав міністр, відповідаючи на запитання, які наслідки чекають Україну, якщо МВФ не виділить транш цього року.

"Транші МВФ йдуть не до бюджету, а до резервів НБУ. Наступний – не виняток. Навіть якщо ми не отримаємо його цього року, у нас не буде необхідності шукати гроші для його заміщення, як, наприклад, у випадку з неотриманням макрофінансової допомоги від ЄС або недоотримання доходів від приватизації", – заявив він.

За словами Данилюка, отримання або неотримання траншу не впливає на виконання зобов'язань в рамках бюджету.

"Транш МВФ – це насамперед сигнал про те, що програма триває. Це важливо для зовнішніх інвесторів та інших міжнародних організацій. Як відомо, нещодавно рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України до В-, який дозволить державі і національним компаніям запозичувати кошти на зовнішніх ринках за нижчими ставками", – зазначив міністр.

"Це стало можливим, в тому числі завдяки реформам, які ми робимо за підтримки МВФ. Важливо продовжувати реформи і не тільки в рамках програми з МВФ", – підсумував Данилюк.

Як повідомлялося, минулого тижня в Україні завершила роботу чергова місія МВФ, яка перебувала в Києві з 3 листопада. По закінченню візиту місії МВФ зберіг прогноз зростання економіки України за підсумками 2016 року у рівні 1,5% і на рівні 2,5% 2017 року.

Україна відновила співпрацю з МВФ у вересні 2016 року після більш ніж річної перерви. Так, МВФ виділив Києву третій транш (1 млрд доларів) в рамках програми EFF. Два попередніх транші Україна отримала 2015 року. Загальний обсяг виділеного фінансування становить 7,62 млрд доларів.

До кінця 2016 року Україна очікує ще одного перегляду програми реформ і виділення до грудня четвертого кредитного траншу обсягом 1,3 млрд доларів.


                         



Коментарі