Махінації
Подобається

7 причин, чому в Україні може розпочатися Третій Майдан

16/11/2016
7 причин, чому в Україні може розпочатися Третій Майдан

Невдоволення народу владою країни щодня зростає все більше і більше. В маршрутках, на ринках, біля під’їздів і на зупинках – абсолютно всюди щодня можна почути десятки нарікань на нинішній уряд і президента. Поки що більшість лише словами обрурюється ситуацією в країні, проте дехто вже виходить на акції протесту в столиці. А деякі політики прямо закликають розпочинати Третій Майдан. 

У вівторок, 15 листопада, у центрі столиці розпочалася безстрокова акція протесту вкладників банку «Михайлівський», який розорився, залишивши тисячі українців без їх вкладів. Є прогнози, що до вкладників приєднаються інші громадяни, незадоволенні ситуацією в країні. 

Ми вирішив зібрати топ-7 найімовірніших факторів, які можуть призвести до масових протестів в Україні.

1. Падіння національної валюти

Зниження курсу національної валюти – вагома причина, яка може вивести людей на Майдан. Гривні за останній час впала в три рази, і все більше експертів говорять про можливість дефолту, якщо влада братиме транші від МВФ і не використовуватиме їх на покращення ситуації в державі. Сьогодні закупівлі імпортних товарів проводяться на основі долара і євро, тому, відповідно, для нас ці товари сильно дорожчають в гривневому еквіваленті. До цього додається низька заробітна плата – в середньому 50-70$, – за яку середньостатистичний українець не може собі багато дозволити. І якщо поки гривня тримається через останній мільярдний транш, то з нового року, якщо Україні не виділять наступний, вона може різко обвалитися.

2. Низька зарплата

Як ми писали в попередньому пункті, при рості курсу долара і євро низька зарплата українців – велика проблема. Нещодавно прем’єр Гройсман зробив гучну заяву: каже, з 2017 мінімальна заробітна плата буде 3200 гривень, тобто зросте вдвічі.  Така заява відволікла народ відпідвищення зарплати депутатам в 3 рази, яке вони собі самі затвердили (добре, хоч вистачило клепки скасувати рішення), а також вселили надію на покращення. Однак, якщо цього не станеться – настрої в суспільстві різко зміняться.

3. Невиплата пенсій

 Дефіцит Пенсійного фонду України – 150 мільярдів мільярдів гривень! Такі дані нещодавно підтвердив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.    Це означає фактичне банкрутство фонду і ставить під загрозу виплату пенсій в новому році. Принаймні так вважає екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Політик наголошує, що з 2013 року кількість пенсіонерів в країні зростає, а чисельність економічно активного населення безперервно скорочується. Сьогодні в Україні кожні троє зайнятих українців своїми внесками повинні забезпечувати виплати двом пенсіонерам. В результаті вже сьогодні більше 7 з 12,3 млн. пенсіонерів в Україні отримують мінімальну пенсію – 1130 грн. Що в 2,5 рази менше фактичного прожиткового мінімуму.

4. Високі тарифи на комунальні послуги

Ще одна гостра проблема в Україні – те, що тарифи на компослуги підвищуються, і люди не мають змоги їх оплачувати. Зокрема, вчора стало відомо про квитанції з космічними цінами за опалення, котрі починають отримувати жителі столиці.  Так, киянці за за тепло на площі 57,5 ​​квадратних метрів треба заплатити 1709 гривень 61 копійку. І це тільки за половину місяця, адже опалювальний сезон в Києві розпочався 15 жовтня. Почувши такі шокуючі цифри, дехто навіть розридався. "Не знаю, як жити з такими цінами на комунальні. Був варіант піднімати протест…», – каже мешканка столиці пані Анастасія.

5 Декларації політиків

Здається, нема в Україні людини, яка б не чула й не обурювалася мільйонними деклараціями вітчизняної політичної верхівки. Звичайно, всі декларанти переконують, що заробили свої статки чесним трудом ще до того, як прийти у політику. Проте народ у це не вірить: на фоні загального зубожіння населення декларації багатіїв лише підтвердили величезну фінансову прірву між поликами і простими українцями, а також показали, що середнього класу в державі майже не залишилося.

6. Ведення нульової декларації

Нещодавно у ВР заявили, що хочуть запровадити в Україні «нульову декларацію». За її допомогою влада котролюватиме не лише доходи громадян, але і витрати. Мовляв, нині в державі чимало людей, котрі зароблять чималі гроші неофіційно, не сплачуючи з прибутків податки і внески, проте на субсидії, соціальну допомогу і пенсію претендують так само, як офіційно працевлаштовані громадяни. Тобто якщо зараз українці ще так-сяк викручуються, заробляючи «в тіні», то з введенням нульової декларації з цим виникнуть проблеми.

7. АТО

Коли президент Порошенко був лише кандидатом, то обіцяв: як тільки прийде на посаду, завершить АТО за кілька годин. З того часу минуло 2 роки, проте ситуація на Сході лише загострюється. Але не тільки в тому біда: військові, яким Петро Олексійович обіцяв 1000 гривень за день, проведений на Донбасі, не мають нормальних умов для перебування там. Багато хто змушений купувати бронежилети, теплий одяг за свій кошт, а озброєння і харчі постачають волонтери. При цьому в Міноборони нещодавно заявили: на одного солдата в рік витрачають 6 тисяч доларів. Питання: де ці гроші? Чому до українського солдата не доходить навіть половина коштів? Прийде момент, коли ці питання військові захочуть поставити владі…  

А вона тим часом це добре відчуває і почала готуватися до можливих масових протестів в країні. Українські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що на Банковій створили штаб, покликаний швидко реагувати на багатолюдні акції. 


                         



Коментарі