Економіка України
Подобається

Україна випереджає США в запасах урану

13/11/2016
Україна випереджає США в запасах урану

У видобутку уранової руди Україна має низку технологічних і економічних переваг, що дозволяють вільно конкурувати з видобувними підприємствами інших країн, передає Корупція маркет.

Одним з найважливіших економічних показників при видобутку уранової руди є собівартість технологічних процесів, розповів член-кореспондент НАН України за спеціальністю “ядерна енергетика”, директор ДУ «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України» Георгій Лисиченко.

Так, за словами Лисиченка, якщо взяти до уваги всі чинники, що складають кінцеву вартість добутої уранової руди, то, порівняно з США, Україна має в два рази більше урану вартістю 40-80 доларів.

«Так, одним з найважливіших економічних показників при видобутку уранової руди є собівартість технологічних процесів видобутку цих руд. Під час оцінювання якості уранових руд враховують не тільки вміст урану в них і легкість вилучення з допомогою технологічних процесів, але й наявність супутніх корисних елементів, які можливо отримати під час видобутку урану.

Так от, більшість українських родовищ за вмістом урану відносять до бідних руд, проте наявні технологічні процеси і відносно дешева робоча сила, розташування родовищ поблизу переробних підприємств, що забезпечує незначні транспортні витрати, дозволяє нам конкурувати з видобувними підприємствами інших країн.

Якщо руди коштують близько 40-80 доларів за кілограм (вже виробленої руди), то у нас, за оцінками МАГАТЕ, таких розвіданих запасів за собівартістю 40-80 доларів за кілограм приблизно 131 тис. тонн, а наприклад, у США — близько 62 тисяч тонн», — розповів він.


                         



Коментарі