Махінації
Подобається

В Україну повернулося кріпацтво

11/11/2016
В Україну повернулося кріпацтво

Права більшості працівників в Україні порушують. Це помітили в аналітичному центрі кадрового порталу Head Hunter. Відповідно до їхнього дослідження, у 2 з 5 українців порушені права з боку роботодавця, передає Корупція спорт.

"Це не дивно. Насправді ситуація із працевлаштуванням запущена до критичної межі. Людей беруть на роботу фактично на умови рабів. І це не перебільшення"

За його спостереженнями, найчастіше нехтують трудовим законодавством у сільській місцевості й невеликих населених пунктах.

"Там місцеві бізнесмени фактично займаються кріпацтвом. Невеликі магазини та генделики у селах — це практично єдине місце роботи для молодих людей. Власники цих закладів користуються такою безальтернативністю і заради свого збагачення пропонують просто нелюдські умови праці. Наприклад, беруть продавця у магазин на 6-денний робочий день. При цьому щодня людина має працювати 12 годин. А далі найцікавіше — зарплата в продавця 800-900 гривень. І це ще не все. Її не видають готівкою. Просто господар магазину дозволяє набрати товару на цю суму", – каже експерт.

Такі роботодавці є в усіх областях. Їхні умови можуть відрізнятися, але вони напряму суперечать українському кодексу праці.

"Можуть ще брати працівників на відсоток. Скажімо, зарплата продавця — 1 відсоток від виручки за день. Або ж можуть дати більшу зарплату, а потім безкарно дурити працівників, списувати на них всі недостачі. І при цьому мають залізну відговорку "Не подобається? Не працюйте". Але люди змушені працювати, бо іншої роботи там немає. Інакше прийдеться або змінювати місце проживання, або бомжувати", – говорить Владислав Загородній.

На його думку, причиною такої ситуації є не лише жадібність підприємців, а й відсутність державного регулювання й контролю ринку праці.

"Влада може скільки завгодно підвищувати мінімальну зарплату, говорити про детінізацію доходів і видавати нові закони. Поки не буде жорсткої відповідальності за кріпацтво й контролю, ми не зрушимо з мертвої точки. Мало того, що через такий бардак стають неблагополучними родини, так ще й цілі села занепадають. Особливо ті, де є кілька таких підприємців-рабовласників і ніякої більше роботи. Люди тікають звідти", – коментує експерт.

Він вважає, що потрібно ввести кримінальну відповідальність за неофіційне працевлаштування й таке, що принижує гідність людини.

"Таких роботодавців треба саджати до в'язниці. Взяти під жорсткий контроль цю сферу", – пояснює вiн.

Нагадаємо, 30% працівників приватних підприємств оформлені неофіційно, повідомили у Міністерстві соцполітики.


                         



Коментарі