Технології
Подобається

Курс на cashless: українці відмовляються від готівки?

10/11/2016
Курс на cashless: українці відмовляються від готівки?

Багато експертів, як в світі, так і в Україні, говорять про цифрової революції, передає Корупція Маркет

Все частіше звучать нові для звичайного споживача поняття – безконтактні платежі, мобільні і електронні гроші, фінтех. Підтримуючи світову тенденцію зменшення обсягів готівки в економіці, уряд, банкіри та інші учасники ринку закликають користувачів частіше розплачуватися карткою в магазинах і в Інтернеті. Але чи готові українці до переходу на cashless? І чи зможе бізнес забезпечити повсюдний прийом безготівкових розрахунків?

Компанія GfK Україна за ініціативою Visa провела дослідження серед ключових експертів, споживачів і бізнес-структур на тему безготівкових платежів та фінансової грамотності в Україні. Результати дослідження на вчорашній конференції «Cashless Ukraine Summit» представив Олександр Федоришин, керуючий директор GfK Україна.

В ході дослідження було проведено 16 інтерв'ю з експертами ринку (НБУ, АПУ, ВРУ, Держфінпослуг, Мінфін, Укрпошта, Мінекономіки). Крім того, було проведено 603 телефонних інтерв'ю з представниками бізнесу, які працюють у сфері роздрібної торгівлі або послуг, а також 453 онлайн-інтерв'ю з населенням у віці від 25 до 55 років, що проживає в містах з населенням більше 100 тисяч і використовує Інтернет.

Як зазначено в дослідженні, 20,6% опитаних торговців планують підключити інтернет-еквайринг в найближчому майбутньому, 6,7% — еквайринг через мобільні термінали, 6,4% — послугу торговельного еквайрингу.

Споживачі, які використовують банківську картку для розрахунків, найчастіше оплачують з її допомогою благодійність, побутову техніку і електроніку, а також квитки на міжміський транспорт.

Готівкою раніше воліють розплачуватися за квіти, подарунки і сувеніри, за медичні послуги та продукти харчування, а також в кафе і ресторанах.

Опитані споживачі вважають свій рівень фінансової грамотності задовільним. А от експерти, які беруть участь у дослідженні, не згодні з користувачами і вважають їх рівень фінансової грамотності досить низьким.
 


                         



Коментарі