Економіка світу
Подобається

Білоруси бідніють навіть швидше росіян

22/10/2016
Білоруси бідніють навіть швидше росіян

Білоруси продовжують бідніти, свідчать дані Белстата. Порівняно з минулим роком їх реальні доходи впали на 7,1%. 

Про це сьогодні розповідає російська «Независимая газета», передає Корупція Маркет

Говорячи про економічні підсумки січня–вересня, експерти констатують найглибше падіння доходів населення за останні два роки, коли ситуація в економіці почала погіршуватися. Ще недавно аналітики стверджували, що, незважаючи на зниження рівня доходів, білоруси не хочуть погіршувати якість життя і в очікуванні поліпшення ситуації проїдають «заначки». Останні статистичні дані говорять про те, що і витрачати населення стало менше – на 3,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Правда, поки накопичення все ж задіюються для підтримки рівня життя. Статистика Нацбанку Білорусі говорить про те, що громадяни забирають свої вклади з банків та продають їм свої валютні запаси. Проїдати ще є на рахунках білорусів близько 7 млрд дол.

Уряд Білорусі обіцяє невелике зростання на майбутній рік – і економіки (1,7%), і доходів (1,3%), проте експерти цього оптимізму не поділяють, йдеться в статті. «Ніяких ресурсів, щоб підвищувати доходи населення більш швидкими темпами, у держави зараз, в умовах значних виплат за внутрішнім та зовнішнім боргами, немає», – впевнений директор Дослідницького центру Олександр Чубрик. Більше того, в перспективі рівень життя буде, навпаки, падати.

Зазначу, що темпи падіння реальних доходів білорусів, виявляється, навіть перевищують російські.

У Росії (фашистська держава, визнана 27.01.15 Верховною Радою країною-агресором), за даними Росстату, в січні-вересні цього року доходи населення в реальному вираженні знизилися на 5,3%. 

Як спрогнозувало в минулому місяці Мінекономрозвитку РФ, реальні доходи росіян за підсумками поточного року впадуть на 4,7—4,9%.

Однак ситуація зазвичай виявляється ще гірше, ніж передбачає російська влада. Нагадаю, що, наприклад, у серпні порівняно з серпнем 2015-го падіння реальних доходів росіян склало аж 8,3%. 

Скажу, звичайно, і про Україну. За останніми даними Держкомстату щодо реальних доходів, у другому кварталі 2016 року в порівнянні з АППГ був зафіксований їх зростання на 5,6%.

Втім, за підсумками 2015 року реальні доходи українців впали на 22,2%.

Крім того, як я раніше вже вказував, високі темпи зростання доходів і середніх зарплат українців у нинішньому році значною мірою викликані дуже різким підвищенням зарплат лише окремих категорій службовців, наприклад, працівників антикорупційних органів, патрульній поліції, військовослужбовців, членів уряду і парламентаріїв. До речі, вчора Гройсман зробив черговий подарунок нардепам (а вони його прийняли) — передбачивши в проголосованому в першому читанні бюджет-2017 збільшення їхніх зарплат ще в два рази.

Тоді як у більшості українців доходи зростали в нинішньому році набагато повільніше або навіть зовсім не росли. А, наприклад, у декількох мільйонів пенсіонерів (тих, що давно вийшли на пенсію), яким останні три роки взагалі не індексували пенсії, реальні доходи продовжили падіння і в цьому році.


                         



Коментарі