Економіка України
Подобається

Долар подорожчає після Нового року

19/10/2016
Долар подорожчає після Нового року

За вихідні гривня відносно долара і євро незначно укріпилася. Зараз американську валюту продають за 26, 20 грн. А купують — за 26. Національний банк встановив офіційний курс — 26,18 грн, передає Корупція.Маркет.

"Ситуація виправилася через два основні фактори — транш Міжнародного валютного фонду та збільшений експорт української продукції. Перерахунок коштів Фондом позитивно впливає на динаміку співпраці із іншими міжнародними партнерами й інвесторами. Покращується інвестиційний клімат. Серед вітчизняної продукції зросли продажі металів і металоконструкцій. Завдяки цьому в Україну слало заходити більше валюти", – говорить порталу "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

За його словами, така ситуація із вартістю валюти збережеться й до 2017 року.

"Нацбанк почав вести політику лібералізації, відмінив низку валютних обмежень. Відповідно стають менш популярними чорні міняйли. Тому середня вартість валюти не підніматиметься у найбільш складні економічні періоди. Думаю, до нового року долари продаватимуть за 26-27 гривень", – прогнозує він.

У консалтинговій компанії AFS вважають, що долар може подорожчати й до 29 грн. Однак це може статися у кінці січня.

"У грудні — ділове затишшя, період подарунків і свят. Тому населення схильне продавати валютні запаси, а не купувати. А ось на початку року — навпаки більше купують. Переважно це роблять бізнесмени користуючись незначним послабленням ціни на долари. Тоді ймовірне подорожчання американської валюти. Також війна й посилена інфляція лишаються основним фактором високої ціни на валюту. Як тільки відбувається активізація військових дій, зразу на 10-12 відсотків збільшується попит на долари. Така тенденція продовжується вже два роки. Інфляція, незважаючи на оптимістичні заяви президента, все одно є на рівні 10-12 відсотків. Відповідно, на стільки за рік впаде гривня", – каже Володимир Марченко, аналітик компанії AFS.

Нагадаємо, у бюджеті на цей рік був закладений курс 24 грн за долар.


                         



Коментарі