Економіка України
Подобається

Ринок вже не може стримувати ціни на бензин

18/10/2016
Ринок вже не може стримувати ціни на бензин

Передумови для подорожчання бензину в Україні створили курс національної валюти та подорожчання нафти на світових ринках. Про це розповів експерт, президент Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук, передає Корупція Маркет.

"На сьогоднішній день склалися передумови для подорожчання бензину в роздріб і щодо здешевлення скрапленого газу. Якщо говорити про бензині, то, на мій погляд, на початку тижня він був недооцінений десь на 60 копійок за літр. І навпаки – скраплений газ був переоцінений десь на 1 грн-1 грн 20 коп на літрі.

Ціноутворення в Україні залежить від зовнішнього ринку та курсу національної валюти, так як ми маємо справу з імпортом. На сьогодні зросли ціни зовнішнього ринку, тобто це те, що купують зараз. Більше півтора місяців ціни трималися на одному і тому ж рівні, з незначними коливаннями. Ціни трималися в очікуванні зниження цін на зовнішньому ринку при зниженні попиту. На жаль, цього не сталося, а навпаки – пішло підняття. Тому ринок вже не може стримувати ціни, а повинен для того, щоб не працювати собі в збиток, підняти їх", – розповів він.

Л. Косянчук також зазначив, що міжбанківський валютний ринок і курс НБУ мають безпосередній вплив на формування цін на бензин в Україні.

"Курс Національного банку і міжбанківський курс – вони впливають безпосередньо. Тому що валюту потрібно купувати чи не кожен день. Тому, дійсно, дуже великий вплив є, фактично пряма залежність. Якщо гривня втратила в собівартості одну гривню на долар, то це означає підвищення цін майже на 1 гривню на літрі пального", – повідомив він.
 


                         



Коментарі