Економіка світу
Подобається

Євро на межі краху

17/10/2016
Євро на межі краху

p style=”text-align: justify;”>
Проект євровалюти непрацездатний в його нинішньому вигляді і перебуває на межі «краху», попереджає його головний творець, передає Корупція Маркет.

Професор Отмар Іссінг, перший головний економіст Європейського центрального банку, який допоміг створити єдину валюту на рубежі століть, попереджає, що євро не може вижити в його нинішньому вигляді, – інформує видання The Independent.

Він сказав, що Європейський Центральний банк (ЄЦБ) небезпечно розпорошується, коли намагається керувати 19 країнами, які використовують єдину валюту.

Звертаючись до торгового журналу Central Banking, він сказав: «Одного разу, цей картковий будиночок завалиться».

Він сказав, що експеримент з єдиною валютою розпочався з моменту її введення у 2002 році і заявив, що її ідею зруйнувала політика регіону.

«Насправді це буде питанням виживання від однієї кризи до іншої. Важко передбачити, як довго це відбуватиметься, але це не може тривати нескінченно», – пояснив він.

Він вважав, що ЄЦБ зробив фатальну помилку, погодившись на надання фінансової допомоги таким державам-банкротам, як Греція та Ірландія.

Він сказав: «Пакт стабільності і зростання не вдався. Ринкова дисципліна закінчилася з інтервенціями ЄЦБ».

«Так що немає фіскального механізму контролю над ринками або політикою. Це включає у себе усі елементи, щоб привести до катастрофи валютного союзу».

Професор Іссінг сказав, що немає ніякого порятунку від проблем валютного союзу без політичного союзу, який навряд чи станеться.

Він також засудив першу фінансову допомогу Греції у 2008 році від французьких і німецьких банків.

Він сказав, що було б краще змусити Грецію вийти з євро і запропонувати їм щедру підтримку після того, як вони відновлять свою стабільність обмінного курсу на драхми.

У 2015 році Греція нарешті погодилася на третю операцію з фінансової допомоги трійки – ЄЦБ, Європейської комісії та Міжнародного валютного фонду – після тривалого протистояння між правлячою партією, Сіріза та кредиторами країни.


                         



Коментарі