Економіка України
Подобається

Вадатурський: відкриття ринку землі призведе до хаосу

16/10/2016
Вадатурський: відкриття ринку землі призведе до хаосу

Відкриття ринку купівлі-продажу землі сільгосппризначення призведе до хаосу в цій сфері.

Таку думку висловив генеральний директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський, повідомляється на сайті агрохолдингу, передає Корупція Маркет.

Зокрема, він звернув увагу, що одне поле — це «шахова дошка» з 50-100 власниками земельних ділянок.

«Наприклад, 10% цих власників захочуть продати свої земельні ділянки іншим компаніям. Але ж є ще 90%, які скажуть: «Ні, ми продамо свою землю через 10 років, коли буде більш прийнятна ціна на землю». Така ситуація може призвести до війни за кожний шматок землі. І тоді зупиниться все аграрне виробництво, адже до кожної ділянки поля треба прокласти незалежний шлях, по якому можна було б провести техніку тощо», — розповідає гендиректор «Нібулона».

Звичайно, кожен власник землі має право вільно розпоряджатися своєю власністю. Але коли ти є співвласником частини великого масиву землі, варто врахувати думки та інтереси всіх, тому що рішення однієї людини автоматично зачіпає інших власників землі на цій ділянці або поле і впливає на них. А ігнорування інтересів інших може стати причиною незворотних наслідків та непередбачуваних подій, констатує Олексій Вадатурський.

На його думку, варто врахувати і той факт, що сьогодні в Україні сформовано великотоварне виробництво.

«Без прийняття відповідної законодавчої бази, яка б забезпечила поміркований і прозорий механізм переходу на ринкові відносини, ми знову повернемося до обробітку землі «клаптиками». Великі земельні масиви будуть розмиті, що значно зменшить ефективність використання сільськогосподарських угідь», — додав він.
 


                         



Коментарі