Економіка України
Подобається

“Укрзалізниці” доведеться посунутися на коліях

15/10/2016
“Укрзалізниці” доведеться посунутися на коліях

Днями на брифінгу в будинку Уряду презентовано новий проект Закону «Про залізничний транспорт України», який розроблений відповідно до європейських стандартів. Передбачається, що законопроект буде переданий на розгляд Верховній Раді України вже в жовтні, передає Корупція Маркет.

Основні цілі, які ставили перед собою розробники документу:

підвищення ефективності системи державного управління та регулювання; доступність інфраструктури залізничного транспорту для користувачів різних форм власності; формування на залізничному транспорті сучасних ринкових відносин та підвищення конкурентоспроможності тощо.

Згідно з проектом, пропонується запровадити альтернативних залізничних перевізників, окрім ПАТ «Укрзалізниця». На даний момент «Укрзалізниця» – це єдиний перевізник в Україні залізничним транспортом, тобто, по суті, монополіст у цій сфері. З появою альтернативних варіантів, забезпечиться належний рівень конкурентоспроможності, а це позитивно вплине на рівень послуг, які надаються.

Для таких перевізників передбачаються суворі вимоги, яким вони повинні будуть відповідати задля забезпечення гідного рівня якості. Так, вони проходитимуть обов`язкову реєстрацію, повинні мати систему управління безпеки та інші.

Щодо можливості запровадження приватних перевізників Голова Мінінфраструктури Олександр Омелян висловився у своєму інтерв`ю для УНІАН.

– Я знаю, що деякі українські та іноземні компанії розглядають потенційну можливість виходу нових приватних поїздів на український ринок, і ясна річ, що буде конкуренція, якщо ми відкриваємо цей ринок, особливо в преміум-сегменті. Якщо закон (про ж/д транспорті – УНІАН) буде проголосований вже в цьому році, то вже наступного року це можна здійснити.

Окрім цього, пропонується заморозити тарифи на квитки і змінювати ціни на них, виходячи виключно з економічної обгрунтованості.

– Я не бачу підстав для перегляду залізничних тарифів наступного року. Ми домовилися, що це останнє підвищення вантажних тарифів цього року, що згенерувало додаткові кошти для компанії. Таке підвищення може бути тільки після очищення всієї компанії, тоді, коли ми зрозуміємо, що на 100% механізм роботи прозорий та ефективний і відсутня корупція. Тільки за таких умов ми зможемо довести ринку, що тарифи є досить низькими і потребують перегляду, поки ж цього немає, – додав урядовець.


                         



Коментарі