Технології
Подобається

Час змінити гуму! Те, чого ти не знав про маркування шин

14/10/2016
Час змінити гуму! Те, чого ти не знав про маркування шин

Якщо у тебе є автомобіль, прочитай цю статтю неодмінно! Не заради цікавості: інформація про маркування шин допоможе заощадити непогану суму і зробити правильний вибір серед різноманітного асортименту такої важливої автомобільної екіпіровки. Актуально прочитати перед зимовим сезоном!

1

Маркування шин автомобілів

1.Розмір шини
Найважливіший параметр! Перша цифра в індексі – ширина покришки в міліметрах, друга – висота профілю в процентах від ширини. Далі слід буква, що повідомляє про конструкцію шини, і цифра, що говорить про посадковому діаметрі покришки в дюймах.
Наприклад, позначення 195/65 R15 розшифровується так: ширина шини 195 мм, висота профілю – 126,75 мм (65% від ширини), R – покришка радіальної конструкції (є ще діагональні, але вони сьогодні практично не зустрічаються), посадковий діаметр для установки на диск – 15 дюймів.

Іноді в подібному індексі відсутня вказівка ​​на висоту профілю (наприклад, 195 R15). Це означає, що його величина перевищує 80%. Такі шини називаються повнопрофільними. Найчастіше ними комплектуються фургони і мініатюрні вантажівки.

2.Індекс або коефіцієнт навантаження
Позначається цифрами від 0 до 130, але найбільш поширений діапазон – від 71 до 110. Причому кожному поєднанню відповідає своя допустиме навантаження на шину в кілограмах.
Іноді виробники вказують безпосередньо на шині її вантажопідйомність (зокрема, це обов'язково для шин, допущених до продажу в США). У цьому випадку на боковині можна побачити напис Max Load і значення навантаження в кілограмах і англійських фунтах. Наприклад, Max Load 515 kg (1135 lbs).

2

3.Індекс швидкості
Позначається латинськими буквами і говорить про те, на рух з якою максимальною швидкістю розрахована покришка.

3

4.Rainforced
Такий напис повідомляє про посилену каркасі шини, що актуально для покришок, призначених для комерційної техніки. Тому часто замість слова Reinforced на боковині виробник просто додає букву С (що означає commercial) в позначення параметрів шини. Наприклад, 195/65 R15 C.

5.Страна-виробник шини
Наприклад, made in France – зроблено у Франції, made in Germany – зроблено в Німеччині.

6.Внешняя сторона шини
У шин з асиметричним малюнком протектора на боковину наноситься позначення зовнішньої щодо кузова боку. Її маркують словом Outwards, Out, Side facing outwards і т.д.

7.Оптімальние умови для експлуатації шини
M + S – Mud + Snow: бруд плюс сніг.
As – All Season: всесезонна.
Aw – Any Weather: будь-яка погода.
Aquatred, Aquacontact або піктограма у вигляді парасольки – спеціальні дощові шини.
Піктограма у вигляді сніжинки – покришки для суворих зимових умов.
Якщо ж на боковині немає подібних позначень, значить, шину можна використовувати виключно влітку, в теплу погоду.

4

8. Виконання шини
Може бути камерним або безкамерні. Позначається Tube Type (ТТ) або Tubeless (ТL) відповідно.
9. Знак сертифікації
На шинах, схвалених для експлуатації в Європі за Правилом № 30 ЄЕК ООН, він являє собою вписану в коло букву E і цифровий індекс, що відповідає країні, що видала дозвіл. Наприклад, за Росією в цьому списку закріплений № 22. Далі слідує довгий набір цифр – номер сертифіката відповідності стандартам. Покришки, відповідні американським нормам, додатково несуть на собі позначення DOT, в якому зашифровані дані не тільки про номер протоколу випробувань, а й про виробника шини. Наприклад, DOT МКR4 AJOR.

10. Назва або логотип компанії-виробника шини
Наприклад, Michelin, Good Year, Yokohama.
11. Модель шини
Наприклад, Energy, SP Sport 9000, Turanza ER300.
12. Додаткові позначення
Дата випуску шини. Це чотиризначна цифра начебто 1109, що означає: 11-й тиждень виробництва 2009 року.
Regrooveable – шина з можливістю додаткового поглиблення протектора.

TWI (Tread Wear Indication – індикаторна доріжка зносу) – такий знак на боковині шини вказує на розміщення індикатора зносу на протекторі (нагадаємо, що в Росії його глибина повинна бути не менше 1,6 мм). Зазвичай цей символ наносять по колу в шести місцях.

Виконаний він може бути по-різному. У багатьох виробників індикатор являє собою простий виступ в канавці протектора. Коли вони стають рівні по висоті – покришка повинна відправитися на переробку.

У більш просунутих моделях індикатор виглядає як набір цифр, що позначають залишкову висоту протектора. У міру його зносу числа поступово стираються.

5

Maximum Pressure – максимальний тиск в холодній шині. Зазвичай вказується в фунтах на квадратний дюйм (1PSI = 0,0069 МПа) або одиницях бар, практично рівних атмосфері.

Стрілка, іноді з написом Rotation, показує потрібному напрямку обертання шини з направленим малюнком протектора.

Tread Wear Index – індекс зносостійкості. Умовна величина, що показує, наскільки довговічна шина. Наприклад, покришка з позначенням 200 теоретично повинна володіти в два рази більшим ресурсом, ніж аналог з індексом 100. Але на практиці цього можна досягти лише в ідеальних умовах полігону або лабораторії, де немає впливу таких чинників, як стиль їзди водія, якість доріг і т . д.

Traction Index – індекс зчіпних властивостей шини (A – чудові, B – середні, C – задовільні). Визначається в процесі випробувань на спеціальному полігоні за особливою методикою. Вона головним чином оцінює якість гальмування, а не стійкість в поворотах.

Temperature Index – температурний індекс (A – чудовий, B – середній, C – задовільний). Цей показник визначає стійкість шини до впливу високих температур. Чим вище оцінка, тим менше покришка змінює свої властивості при нагріванні. Випробування проводяться в лабораторії на спеціальному стенді.

Кольорові точки (білі, червоні, жовті) на боковині вказують на найлегше місце шини щодо центру її обертання. Як стверджує джерело, саме тут слід встановлювати вентиль. Якщо ж на покришці присутні одночасно жовта (біла) і червона мітки, то остання розташовується в найважчому місці шини.

Також шина часом містить позначення, що вказують на її особливі властивості. Зокрема, покришки RunFlat (RSC – RunFlat System Component) дозволяють деякий час пересуватися на проколотому колесі. Крім того, є моделі, що забезпечують захист обода диска. Як правило, такі шини використовуються автовиробниками автомобілів преміум-сегмента.


                         



Коментарі