Економіка України
Подобається

Які продукти найбільше подорожчали за першу декаду жовтня

13/10/2016
Які продукти найбільше подорожчали за першу декаду жовтня

З 1 жовтня уряд на три місяці скасував регулювання цін на соціально значущі товари. І цінники, як і прогнозували експерти, тут же поповзли вгору, пише Корупція.Маркет.

Уже повідомлялося про те, як в перші дні жовтня змінилися ціни в столичних супермаркетах. А сьогодні приспіли дані і офіційної статистики.

Згідно з даними Держкомстату, в цілому по країні подорожчання було набагато скромніше, ніж за нашими спостереженнями. І все ж ціна на яйця підскочила більш ніж на чверть, подорожчали молочні продукти (на 1,4-1,7%) і овочі з борщового набору. На 1% піднялася ціна на сало, потроху дорожчають крупи, хліб, птиця, ковбаса, цукор (в середньому – на 0,4-0,6 відсотків за 10 днів).

На думку експерта з роздрібної торгівлі Андрія Куценка, продукти дорожчають не лише через рішення Кабміну. Просто час для такого експерименту було вибрано невдало і в результаті зійшлося відразу кілька факторів. Перш за все – це зростання тарифів ЖКГ, так що з початком опалювального сезону – тобто вже в найближчі дні – нас чекають нові неприємні сюрпризи. Крім того, не слід забувати про сезонний чинник: в жовтні яйця і молочна продукція завжди дорожчають тому, що кури менше несуться, а молока стає менше.

продукти

Уже почали включати опалення, що подорожчало в два рази. Єдина відрада заплатимо ми за нього тільки в листопаді, коли і буде зрозуміло, чи по кишені українцям грітися цієї зими.

З 1 вересня подорожчала електроенергія:

– До 100 кВт / год – 71,4 копійки;

– Від 100 до 600 кВт / год – 1,29 грн .;

– Понад 600 кВт / год – 1,63 грн.

– Цієї осені відбулося одночасне підвищення тарифів на опалення і зростання цін на соціальні продукти харчування, – каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Це призвело до падіння купівельної спроможності українців. Люди стають біднішими, купують дешевші продукти. Але існує список з 23 продуктів, які вважаються соціально важливими і їх замінити неможливо. Але у нас відбувається заміна одних дешевих продуктів на інші. Наприклад, в цьому році впало виробництво білого хліба, але при цьому зросло виробництво чорного. Після того як подорожчала гречка, люди перейшли на рис. Але останнім часом спостерігається заміщення споживання рису макаронами українського виробництва. Вони коштують майже вдвічі дешевше рису. Ще однією тенденцією є поступова відмова людей від м'яса. Спочатку замість телятини і свинини стали більше купувати м'яса птиці, а тепер і зовсім стали заміщати м'ясо яйцями. І це не дивно, адже яйця подешевшали вдвічі – з 24 грн. за десяток на початку року до 12 грн. Зараз.
За словами фахівця, тенденція заміщення більш дорогих продуктів на дешеві продовжиться.

– Люди будуть споживати менше рису і гречки, але виросте споживання макаронів і хліба, – продовжує Олексій Дорошенко. – Також будуть купувати менше м'яса. Від чого неможливо відмовитися, так це від овочів борщового набору. В цілому, ми припускаємо, що попит на дешеві продукти буде рости, а значить, і ціни на них теж будуть підвищуватися.

Як кажуть в Мінсоцполітики, єдиною причиною відмови в предоставленіісубсідіі може бути одноразова покупка протягом минулого року товару більш ніж на 50 тисяч гривень. Але ми зібрали і інші можливі варіанти.


                         



Коментарі