Економіка України
Подобається

Ціна електроенергії в Україні вже вища, ніж у США та Канаді – вражаюча заява експерт

07/10/2016
Ціна електроенергії в Україні вже вища, ніж у США та Канаді – вражаюча заява експерт

Спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30%-40% вище, ніж в сусідніх європейських країнах, це вище ніж в США, Канаді та ряді європейських держав, що ставить українського виробника в вкрай не вигідне становище на світових ринках.

Про це у себе на сторінці в Facebook пише член правління проекту «Ціна держави» і екс-член Національної комісії у справах державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«Спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30% -40% вище, ніж в сусідніх європейських країнах. Така ситуація триває вже майже півроку», – пише експерт.

Це призвело до того, що роздрібні тарифи для побутових споживачів вище, ніж усереднені тарифи в деяких європейських країнах (Норвегія, Швеція, Данія). Вище, навіть ніж в Канаді і США.

Крім цього, тарифи для промислових споживачів в Україні на 10%-40% вище, ніж в Росії і на 20%-70% ніж у Казахстані.

«Ці країни є одними з основних конкурентів України на експортних ринках металургії, де е/е складає 10% -40% собівартості продукції», – пояснює ризики Андрій Герус.

Нагадаємо, що 24 червня, НКРЕКП, додатково підняла оптово-ринкову ціну (ОРЦ) електроенергії. Це призвело до того, що в Україні електроенергія


                         



Коментарі