Економіка України
Подобається

Росія вимагає від Києва гроші

29/09/2016
Росія вимагає від Києва гроші

Росія вимагає від Києва гроші за вагони метро, повідомляє Корупція.Маркет.

Громадський транспорт столиці може опинитися на межі колапсу. І це – не звичайна журналістська «страшилка» чи «качка», а реальна ситуація, яка склалася у Києві завдяки наданій сім років тому «братській допомозі» Москви нашому метрополітену. Тривожна новина надійшла учора з Господарського суду Києва: він задовольнив позов компанії «Укррослізинг» про стягнення з КП «Київський метрополітен» 737 мільйонів гривень за постачання 100 вагонів у лізинг у 2009 році.

Таке несподіване рішення прийняв суддя із символічним прізвищем Босий – хоч би через нього ми не залишилися босими і голими, тобто не ходили на роботу пішки замість їздити на метро. Проте, справедливості заради, слід зазначити, що суддя «пожалів» земляків-метрополітенівців, а в їх особі й усіх киян, задовольнивши позов компанії лише на таку суму із заявлених нею 3 мільярдів 300 мільйонів гривень, що справді могло б призвести до повного розвалу метрополітену, а відтак і до транспортного Армагедону… 

Нагадаємо ж історію цього затяжного конфлікту між столичними метрополітенівцями і компанією «Укррослізинг». 
У 2009 році Київрада уклала з ТОВ «Укррослізинг» договір на закупівлю 100 вагонів для метрополітену, згідно з якою він отримав їх у повному обсязі до 28.02.2013 року. Проте сума лізингових платежів так і не була виплачена повністю. Крім того, 15.10.2009 року КП «Київський метрополітен» уклало з цим товариством додаткову угоду на фінансові лізингові послуги (вагони метрополітену) № 3-1, за якою також став накопичуватися борг. Пізніше з метою визнання її недійсною підземка зверталась до Господарського суду м. Києва. Водночас правоохоронними органами були порушені відповідні кримінальні провадження, у т.ч. щодо посадових осіб, які підписали цю додаткову угоду. Проте рішенням Господарського суду м. Києва від 14.06.2011 та постановами Київського апеляційного господарського суду від 26.07.2011, Вищого господарського суду України від 01.11.2011 позовні вимоги, апеляційну та касаційну скарги КП «Київський метрополітен» та апеляційна і касаційна скаргу прокуратури м. Києва були залишені без задоволення. Кримінальне провадження щодо посадових осіб КП «Київський метрополітен» закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину.

В свою чергу, ТОВ «Укррослізинг», яке належить структурам, підконтрольним російському «Внєшекономбанку», звернулось до Господарського суду м. Києва з позовною заявою про стягнення в примусовому порядку заборгованість по договору лізингу, розірвати його та витребувати своє майно. Сума позовних вимог складала 1 959 466 447,88 грн.13.05.2016 року Господарський суд м. Києва виніс ухвалу, в якій заборонив КП «Київський метрополітен» вчиняти будь-які дії, направлені на використання взятих у лізинг вагонів метро. Керівництво підземки подало апеляцію на це рішення суду, і таким чином вдалося домогтися скасування арешту вагонів. Але борг залишився несплаченим. \
Для вирішення ситуації мер Києва Віталій Кличко звертався до Президента Петра Порошенка та Ради національної безпеки та оборони з проханням розглянути на засіданні РНБО можливість застосування ст. 4 Закону України «Про санкції» через анексію Криму і військові дії на сході України. Крім того, він просив дати відповідні доручення Генпрокуратурі, СБУ, МВС, щоб вони активізували розслідування в рамках існуючих кримінальних проваджень та, за наявності підстав, порушили нові кримінальні провадження за вказаними фактами. Поки що ці звернення і прохання не сповна виконані, а тим часом російська сторона знову добилася в суді погашення боргу в сумі 737 млн. грн.

 


                         



Коментарі